Langkau ke kandungan utama

Catatan

Sistem Badan Perlukan Air

Oleh Hidayatul Akmal Ahmad hidayatulakmal@hmetro.com.my
Setiap sistem dalam tubuh memerlukan air, bahkan sebahagian besar badan merangkumi air. Otot yang kecil, darah dan otak mengandungi lebih 70 peratus air. Cecair penting ini adalah ramuan penting yang diperlukan oleh tubuh setiap hari. Begitupun, kebanyakan orang tidak meminum air yang mencukupi. Air mengawal suhu badan, pembawa nutrien dan oksigen, menyahkan bahan buangan, menolong menyahkan toksik daripada buah pinggang dan hati, melarutkan vitamin dan mineral dan menghalang badan daripada kecederaan. Setiap hari badan kehilangan secara purata 10 hingga 12 cawan air yang perlu diganti untuk me­ngekalkan keseimbangan tubuh. Namun, masih ramai yang mengabaikan pengambilan air untuk anggota badan. Pakar perunding diet, Indra Balaratnam berkata, air adalah elemen terpenting kepada tubuh. Badan kita terdiri daripada 70 peratus air dan jika air ini bersih, sel badan jadi lebih segar dan kuat. “Air bersih boleh merangsang sistem perta…
Catatan terbaharu

Produk Shaklee Dah Boleh Beli Secara Online Je?

Terniat nak kongsikan satu perkara yang rakan saya tanyakan pada saya baru-baru ini. Dia tanya, betul ke sekarang ni Shaklee dah boleh dibeli secara online? Saya jawab Ya, guna website www.shaklee2u.com je..dah lama dah ada website tu pun. Tapi bukan website tu katanya, dia ternampak kat satu website online shopping yang quite famous gak la sekrang ni. 

Saya check phone saya, memang betul apa katanya. Sekali pandang memang macam good bargain sangat, dah la lagi murah, ada lagi diskaun pula tu. Infact lagi murah dari harga ahli!
Tak rasa something fishy ke?

Tak lama dulu pernah ada satu online shopping platform yang jual produk Shaklee secara online. Rupanya masih ada lagi online platform yang menjual produk Shaklee walaupun Shaklee Malaysia pernah mengenakan tindakan sewajarnya pada yang terlibat. 

Ada pelanggan yang sangat "berpuas hati" apabila pembelian secara online mereka lebih berbaloi kata mereka.
Tahukan anda, pembelian produk Shaklee secara online hanya dibenarkan melalu…

Selain Untuk Kesihatan Tulang, Tahukah Anda Kalsium Juga Memainkan Peranan Yang Penting Untuk Kesihatan Fetus?

Assalamulaikum semua! =)

Seronok layan gambar-gambar dari FB status otai-otai Shaklee tengah cruising sekarang ni menuju ke Phuket. Inshaallah mudah-mudahan saya dan korang yang berminat dalam bisnes Shaklee pun berpeluang untuk dapat join incentive Shaklee yang ala-ala diva viva dan memang tak jumpa kat mana dah lagi. Amiin..

Anyway hari ni saya nak cerita sikit mengenai peranan penting kalsium pada wanita hamil dan fetus dalam kandungan. Yang selalu orang cakap mengenai kesihatan tulang je, tapi tahu tak sebenarnya ada banyak lagi peranan PENTING kalsium pada IBU dan FETUS?

Kalsium Dan Kesihatan Fetus

Kalsium bukan sahaja baik untuk pertumbuhan tulang untuk fetus, malahan ia juga baik untuk membantu pertumbuhan dan perkembangan yang sihat untuk :

membina tulang, gigi, saraf dan otot fetusmembantu badan fetus untuk memastikan rhythm denyutan jantung yang normal

Kekurangan kalsium ketika hamil boleh mengakibatkan mudarat pada fetus seperti:

tidak mampu memainkan peranan dalam perkembanga…

Pernah Tak Anda Mengalami Kaki Cramp ( Kejang) Ketika Hamil?

Pernah tak korang mengalami masalah kekejangan kaki secara tiba-tiba? Tengah seronok tidur tiba-tiba otot kaki menjadi tegang dan sakitnya Mashaallah, memang rasa nak menangis! Golongan ibu-ibu hamil merupakan salah satu golongan yang mudah mengalami masalah kekejangan kaki. So untuk para suami, korang kenalah get ready dengan info-info dan langkah-langkah yang boleh membantu isteri supaya korang pun tak sama-sama panik bila isteri korang menjerit tiba-tiba minta tolong akibat kekejangan otot kaki ya! Antara punca kekejangan kaki yang utama ketika hamil adalah dari kekurangan cecair dalam tubuh ataupun dehidrasi dan antara punca lain pula adalah disebabkan kekurangan nutrien seperti magnesium, kalsium dan garam mineral. Selain itu, kaki yang terdedah pada persekitaran yang sejuk juga boleh menyebabkan kekejangan otot kaki.
Oleh itu langkah pencegahan amatlah diperlukan untuk mengelakkan diri dari masalah kekejangan otot kaki ini. Percayalah, sekali kena memang serik! Huhuhu

Antara pe…

Cara Mengatasi Masalah Kegatalan Stretch Mark Pada Ibu Hamil

Untuk wanita hamil, ada macam-macam “penyakit sementara”  yang datang menyinggah. Salah satunya, kulit berasa gatal-gatal, terutamanya pada kawasan stretch mark. Selalunya stretch mark akan mula kelihatan apabila saiz bayi dalam kandungan semakin membesar dan kulit perut dah peha akan mula meregang. Masa inilah, kulit akan terasa amat gatal dan si ibu hamil akan berasa tidak selesa dan mula menggaru. 
Ada banyak petua yang dikongsikan untuk meredakan kegatalan, mahupun untuk mengelak daripada parut stretch mark kekal pada kulit perut atau pun peha. Antara produk yang selalunya digunakan adalah coco butter, minyak zaitun, minyak bio oil (saya pernah guna sekali, memang wangi baunya tapi ada juga ibu hamil yang tak tahan dengan bau minyak ini) dan bermacam-macam produk lagi. Terpulanglah pada pilihan masing-masing, tapi saya paling suka guna krim herba HERBAL BLEND. Baunya sangat lembut, dan sesuai untuk kulit sensitive dan terlalu kering. Saya pernah gunakan coco butter semasa kehamil…

Tips Merancang Jantina Bayi Yang Boleh Diikhtiarkan Oleh Bakal Ibu Dan Bakal Bapa

Assalamualaikum..

Tahniah saya ucapkan buat bakal-bakal ibu dan bakal-bakal bapa yang bakal menimang cahayamata tidak lama lagi. Kebiasaannya bakal-bakal ibu mahupun bakal-bakal bapa tak memilih sama ada bayi lelaki atau perempuan, sama sahaja keterujaan itu dan ianya semakin terasa dengan hampirnya “due date” kelahiran. Untuk kelahiran seterusnya mungkin sebahagian ibu bapa akan ada “target” untuk jantina bayi yang bakal dilahirkan. Siapa tak seronok ada anak lelaki dan perempuan dalam satu keluarga kan? =)
Tahukah anda, terdapat beberapa tips-tips yang boleh diusahakan untuk mendapatkan bayi perempuan mahupun bayi lelaki?


Ilmu Asas Dalam Penentuan Jantina Bayi 
Jantina bayi terbentuk pada lapan minggu pertama kehamilan dan pada minggu ke-12, ia akan terbentuk secara sempurna.Pembentukan jantina bayi memerlukan input daripada genetik ibu dan ayah. 

Setiap bayi lelaki mendapat kromoson X daripada ibu dan kromosom Y daripada bapa. Pembentukkan jantina bayi lelaki sebenarnya bergantung kepad…

BASIC H MUDAHKAN TUGAS IBU HAPUSKAN CONTENGAN DI DINDING

BASIC H MUDAHKAN TUGAS IBU HAPUSKAN CONTENGAN DI DINDINGSumber :
SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 4
TESTIMONI 37 : SHARIFAH ALHABSYIEEAssalamualaikum, saya Sharifah Nurulkamariah, ibu kepada 2 orang anak. Kali ini saya ingin berkongsi pengalaman menggunakan basic H Shaklee.

Dah jadi lumrah rumah penuh dengan contengan bila ada anak yang mula pandai menulis dan melukis, saya juga tidak terkecuali dari itu. Tiap hari pasti ada contengan di merata-rata tempat terutama tempat yang kadang-kadang tu saya sebagai ibu pun tak terjangka.Ada satu hari, saya terlihat contengan di dinding bersebelah katil dengan perkataan ‘ALEESHA’ dengan permenant marker pen warna merah pula, ni tak lain tak bukan contengan dari si kakak. Nak marah pun, dah contengkan apa boleh buat lagi. Masa tu saya kehabisan stok basic h, jadi lama juga la contengan tu bertepek di dinding. Baru-baru ni, kebetulan ada order dari kawan, jadi saya orderkan sekali dengan basic H. Malam tu juga saya sediakan bancuhan basic H dan let…