Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2014

Why do we need supplement?

Never take any supplement before? Below are some of the reason why we need to take supplements in our nutrition: 1. Overcooking When we cook our food such as vegetables or fruits it oxidizes and destroys heat-susceptible vitamins such as the B-group, C and E. Boiling or steaming vegetables removes water-soluble vitamins such as above. And some vitamins such as B6 can be destroyed by microwave irradiation.
The perfect solution would be to eat the vegetables and fruits raw, but most people don’t like how raw vegetables taste, it also requires a lot more preparation to make raw food that  tastes great. 2. The age and quality of our food Even organic produce that you buy in the supermarket is at least a week old. The older your food gets, the more nutrients it looses. It is best if you shop at Farmer’s Markets for all of your fruits and veggies. There are much higher chances of your food being more fresh that way, because it’s local and not imported. You should still ask the sellers how …

Hobi

Inilah hobi saya..niat nak beli dslr dari dulu tapi tak beli2 jugak..hehehe
Dari dulu saya guna phone Nokia N8 saya, dan pada saya untuk outdoor memang terbaik gambar dia. Sekarang kadang2 guna N8, kadang2 guna Note 3 saya. Both phone boleh tahan jugak la kualiti gambar dia  So sekadar ingin berkongsi, ini adalah beberapa gambar yang saya pernah ambil. Selamat mencuci mata 

Performance® Natural Orange

Performance® Natural Orange Harga Runcit : RM82.50  Minuman Hidrasi Tulen - Sebelum, Semasa dan Selepas latihan
Penghilang Dahaga untuk Si Juara
Penyahhidratan merupakan penyebab biasa bagi kelesuan dan tahap pencapaian yang kurang memberangsangkan bagi para atlet. Shaklee Performance® terbukti secara klinikal untuk menyokong tahap hidrasi berbanding air.  Tambahan pula, Performance mempunyai lebih banyak elektrolit dan menyalurkan lebih banyak tenaga berbanding jenama minuman hidrasi yang lain. Campuran Elektrolit OPTI-LTYE™ proprietari   dengan campuran unik karbohidrat kami  dapat memberikan tenaga segera dan berkekalan bagi menyokong hidrasi optimum. Terbukti secara klinikal
Ujian makmal terhadap atlet dengan pencapaian cemerlang menunjukkan yang Performance Shaklee dapat:
•    Mengurangkan kehilangan bendalir bagi meningkatkan
      hidrasi
•    Memberikan spektrum elektrolit yang menyeluruh termasuk
      kalsium dan magnesium (bukan untuk jenama unggul)
•    Memelihara tahap g…

Perubahan warna urin selepas pengambilan vitamin?

Satu maklumbalas yang selalu SID terima baripada pengguna B-Complex Shaklee adalah berkenaan dengan warna urin yang berubah setelah mengambil suplemen tersebut. Jangan risau, kerana itu bukanlah satu petanda yang tidak baik atau bakal memudaratkan pengguna B-Complex malahan itu adalah indikasi yang memudahkan kita memahami keperluan badan kita. =)
Berikut adalah indikasi-indikasi berdasarkan warna urin kita:
Kuning pucat – warna urin normalKuning cerah  – warna urin akibat pengambilan vitamin B complexKuning gelap  – dehidrasi atau akiibat pengambilan vitamin B complexKecoklatan – pengambilan ubat-ubatan atau mempunyai masalah dengan organ hatiOren– dehidrasi atau kesan pengambilan CarotomaxKeruh – jangkitan saluran kencing/ kencing kotorKemerah-merahan– jangkitan pada buah pinggang atau penyakit berkaitanKebiru-biruan  – kesan pengambilan ubat-ubatan atau sejenis penyakit yang dinamakan Blue Diaper SyndromeMenurut salah satu sumber yang saya temui di internet, perubahan warna u…

Kesan Proses Penyediaan Makanan Terhadap Vitamin Terkandung Dalam Makanan

Beberapa hari yg lepas, saya terbaca satu artikel berkaitan tajuk di atas yang mana memang satu proses wajib kita dalam penyediaan makanan harian. Di sini saya akan ringkaskan beberapa fakta penting yang saya baca dari artikel berkenaan. Credit to : http://www.beyondveg.com/tu-j-l/raw-cooked/raw-cooked-2e.shtml * faktor vitamin mudah termusnah dipengaruhi  oleh tempoh masa memasak, suhu dan cara memasak.
* selain itu, terdapat faktor-faktor lain yang turut menpengaruhi kemusnahan vitamin seperti:
          - keterlarutan dalam air
          - pengoksidaan (terdedah pada udara)
          - pendedahan terhadap cahaya UV,           bahang, asid dan larutan beralkali
          - penyimpanan makanan dan lain-lain
* dicadangkan supaya makan makanan ketika ia masih segar, masak gunakan cara kukus dan elakkan merebus, dan elakkan memasak makanan dalam tempoh masa yg lama. Nampak macam mudah kan? Memang mudah tetapi disebabkan faktor persekitaran seperti makan di kedai atau menu masakan malay…

Mengenali B-Complex

Apakah makanan yang mengandungi vitamin B sebenarnya? Antara makanan yang mengandungi vitamin B ialah gandum, daging, susu, kacang hijau, ragi, beras, telur, buah-buahan, gandum, ragi, hati, ikan, kentang manis dan sebenarnya banyak lagi. Namun kita perlu tahu bahawa vitamin B yang LENGKAP atau nama lainnya ialah B-Complex terdiri daripada lapan (8) jenis vitamin B. Siapa sebenarnya yang perlu B-Complex? Semua individu perlukan vitamin B terutama mereka yang: #Terdedah kepada sinaran matahari
#Terdedah kepada tekanan kerja dan beban kerja yang banyak
#Mereka yang mempunyai sakit kencing manis , tekanan darah tinggi, migraine
#Mereka yang tidak dapat focus dalam pekerjaan yang dilakukan (stress)
#Mereka yang hendak menjaga kecantikan tubuh badan
#Mereka yang nak nampak cantik dan muda
#Wanita yang mengandung, berpantang selepas bersalin dan menyusukan anaknya
#Wanita yang mengambil pil perancang
#Wanita yang merancang untuk mengandung (kesuburan) Apakah yang terkandung dalam B-Complex…

Vitamin B Complex Benefits

Vitamin B Complex Benefits Vitamin B complex includes a bunch of water soluble vitamins that share common characteristics and hence grouped under one name. All B vitamins are extremely, important and considered essential micronutrients that must be obtained to ensure optimal health and well- being. Vitamin B complex can be consumed in moderate concentration via diet and nutritional supplements with minimal risk of toxicity since excessive doses are excreted in urine. Vitamin B complex maintains and modulates essential biological mechanisms in the body that are discussed briefly in the table below: Energy Production Vitamin B1, B7 and B6 acts as co-factors for different metabolic enzymes that are involved in generation of energy by metabolism of food. Moderate deficiency of any of these vitamins affects metabolic machinery of the cells leading to fatigue, weakness and irritability. Nervous System Vitamin B complex is required for optimal neurological functioning of brain by promoting n…

How OmegaGuard Act in Your Weight Loss Plan

How OmegaGuard Act in Your Weight Loss Plan An average woman requires a healthy dose of vitamins everyday which can be received from a well balanced diet. However, if your diet includes too many processed foods, it is likely that you are not getting your vitamin supply which, according to Women's Health, could lead to a low metabolic rate, resulting in fat storage. It is important to mention that weight loss does not occur by virtue of having vitamin supplements alone. You need to ensure that you are exercising for at least 30 minutes every day and also eating well balanced meals. Today we will look into one of the supplement that could help in weight loss- Omega 3 (OmegaGuard) - and how does it works: Burn Weight with Omega 3 Researchers in Australia reported studies that show people who take omega-3 fish oil and exercise moderately lose more weight than people who exercise, but don't use fish oil. The theory is that fish oil improves blood flow to muscles, which increases the be…

Kebaikan Omega 3 & Shaklee Omega Guard

Omega-3 adalah sebuah keluarga rantai panjang asid lemak poli tak tepu (polyunsaturated fatty acid) yang merupakan nutrien penting untuk kesihatan dan perkembangan badan. Malangnya, ini tidak disintesis oleh tubuh manusia dan mesti diperolehi dari diet, vitamin, suplemen atau makanan tambahan.
Kajian menunjukkan bahawa kedua-dua komponen utama asid lemak omega 3 yang paling bermanfaat adalah EPA (Eicosapentaenoic acid) dan DHA (asid docosahexaenoic). Kajian menunjukkan bahawa setiap asid lemak mempunyai manfaat yang unik. EPA penting untuk mengurangkan risiko penyakit jantung, sistem imun, dan tindak balas keradangan. DHA membantu meningkatkan kepintaran otak, mata, dan sistem saraf utama iaitu penting untuk ibu mengandung, bayi dalam kandungan dan ibu yang sedang menyusu. Ia juga amat berguna kepada kanak-kanak yang mempunyai masalah di dalam pembelajaran.

Di antara kebaikan Omega 3 untuk kesihatan adalah: üMengurangkan risiko insiden serangan jantung üMengurangkan risiko kematian akiba…

Makanan Untuk Kulit Sihat

Makanan untuk kulit sihat

Siapa tak suka makan kan? Sampaikan ada yang terpaksa ambil Lecithin & Alfalfa lagi sebab susah nak control godaan makanan (saya la tu..hehehe). Berikut adalah contoh beberapa makanan yang bukan sahaja mengenyangkan bahkan bonus pada kita - untuk kecantikan kulit! =D


1) Rujukan: http://my.theasianparent.com/cantik-tanpa-solekan/
Air kosong Minum air kosong sebanyak yang boleh untuk mengekalkan lembapan pada kulit dari dalam.

Ikan salmon Omega-3 pada ikan salmon membantu melembabkan kulit dari dalam dan mengurangkan keradangan yang menyebabkan kulit kemerah-merahan.

Salad dan lobak merah Vitamin A pada daun salad dan lobak merah berfungsi meremajakan kulit dengan meningkatkan pergantian sel serta menghalang sel-sel kanser. Kandungan kalium dalam salad pula menambah zat dan meningkat penyerapan oksigen dengan cara memperbaiki aliran darah.

Tomato, keledek dan stawberi Likopen dalam tomato melindungi kulit terhadap pancaran matahari dan ia menjadikan kuli…