Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai, 2014

5 Resipi Biskut Raya Paling Ringkas dan Sedap

Salam Ramadhan, semua.
Dah separuh bulan Ramadhan ni, mesti ramai dah mulakan persiapan hari raya yang bakal menjelang tidak lama lagi. Dalam kita teruja unuk menyambut lebaran tahun ini, diharapkan semoga tiada yang membazir dan tidak dilupaka juga kepada mereka yang memerlukan.

Bagi yang berminat nak buat kuih raya sendiri, di sini saya sertakan pautan ke blog-blog yang berkongsi resipi mereka. Selamat mencuba! =D


Biskut Oat
http://hairul.com/blog/resepi-kuih-biskut-raya-tradisional-paling-mudah-dan-best/






Biskut Jejari Roti Coklat
http://www.fieza.net/resepi-biskut-jejari-roti-coklat/





Biskut Arab
http://www.suterakasihyann.com/2011/08/resipi-raya-biskut-arab.html





Biskut Susu
http://www.suterakasihyann.com/2010/08/resepi-biskut-sususimple-recipe.html





Biskut Cornflakes Madu
http://zalinzalina.blogspot.com/2013/08/cara-simple-buat-cornflakes-madu.html

What is Alfalfa?

What is Alfalfa?


Alfalfa is an herb. People use the leaves, sprouts, and seeds to make medicine.

Alfalfa is used for kidney conditions, bladder and prostate conditions, and to increase urine flow. It is also used for high cholesterol, asthma, osteoarthritis, rheumatoid arthritis, diabetes, upset stomach, and a bleeding disorder called thrombocytopenic purpura. People also take alfalfa as a source of vitamins A, C, E, and K4; and minerals calcium, potassium, phosphorous, and iron.

Uses of AlfalfaHerbalists often recommend alfalfa preparations as a potent nutritive in cases of malnutrition, debility, and prolonged illness.
Alfalfa contains substances such as isoflavones and coumestans, which bind to estrogen receptors in the body. Estrogen binds to these receptors like a key in a lock. If the estrogen level is low and many of these "locks" are empty, the constituents of alfalfa -- which resemble estrogen "keys" -- bind to them instead and increase estrogenic activity. A…

Ramadhan, ESP dan Performance Drink

Selamat berpuasa bagi semua umat Islam. Hari yang ke-4 dah ni..sekejap je rasa masa berlalu..setakat ni sempat ke sediakan juadah berbuka sendiri di rumah untuk keluarga? Kalau tak sempat, beli pun takpe asalkan tidak membazir.. =)

Tahun ini kebetulan pula fenomena El Nino (selain fenomena Piala Dunia) serentak dengan bulan Ramadhan, agak mencabar juga kan? Selain badan kita cepat lesu dan letih akibat kepanasan cuaca, sakit kepala juga turut menyumbang ketidakselesaan badan. Untuk saya, Ramadhan tahun ini lah kali pertama saya bekerja di bahagian production, yang mana saya perlu kekal aktif dan bertenaga.

Untuk itu saya amalkan bersahur dengan Energizing Soy Protein (ESP). Selain membekalkan tenaga berpanjangan untuk saya (ESP kaya dengan vitamin B-complex), ia juga dapat memberikan rasa kenyang berpanjangan, perut tiba-tiba berbunyi keroncong ketika mesyuarat juga boleh dielakkan..hehehe

Untuk maklumat lanjut mengenai Energizing Soy Protein (ESP), bolehlah klik di sini.

Bagaimana sa…