Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2014

Himpunan Testimoni Energizing Soy Protein (ESP)

Hi, salam sejahtera semuanya.. Office hour saya sepatutnya dah tamat ni, tapi hujan yang lebat amat lak petang-petang ni. So sementara nak tunggu hujan reda ni, apa kata saya kongsikan beberapa testimoni-testimoni pelanggan yang telah jatuh chenta dengan Energizing Soy Protein (ESP) ini. Tak cuba maka tak cinta! Manakan tidak, ESP ini adalah merupakan best selling product Shaklee! Untuk kulit, untuk tenaga, untuk memperbaiki tahap kesihatan, untuk ibu menyusukan bayi, gastrik dan pelbagai kegunaan lagi. Rasa vanillanya juga amat lazat dan pastinya kurang gula untuk memastikan anda mendapat khasiat dan kebaikan optimum dari ESP ini. Harganya juga berpatutan untuk khasiat terbaik dari 800g dalam satu canister ini. Berikut adalah beberapa testimoni yang dapat saya kongsikan untuk anda. Kredit kepada empunya testimoni (seperti watermark pada gambar). Mereka amat berpuas hati denga hasil yang mereka kecapi dari pemakanan berkhasiat mereka melalui ESP. Mereka sudah anda bila lagi? Gabungkan ES…

Petua Tradisi Kecantikan Wajah

Salam sejahtera kepada semua pembaca blog healthbeautycare4u =D
Hari ini ingin saya kongsikan beberapa petua tradisi yang saya sempat temui melalui pembacaan di internet. Selain daripada pengambilan suplemen, tidak salah rasanya jika kita mengamalkan petua-petua tradisional ini untuk penjagaan wajah kita. Kebanyakan petua-petua tradisi ini menggunakan bahan-bahan yang mudah didapati dan pastinya tanpa bahan kimia. Boleh sahaja kita tambahan Shaklee Vita-E Complex, Sustained Released Vita-C Plus atau Energizing Soy Protein (ESP) untuk menambahkan kebaikan petua tradisi yang sedia ada.
Berikut adalah beberapa petua yang sempat saya baca. Selamat mencuba!
PETUA MENGHALUSKAN KULIT MUKA
Petua 1 : Buah tomato dikisar halus. Lumurkan pada muka seberapa ketika. Sebaiknya dilakukan pada waktu malam kerana tiada gangguan. Setelah agak lama, cuci muka dgn air suam. Amalkan selalu. Buah tomato ini juga berfungsi utk membersihkan kulit.
Petua 2 : Bancuh sedikit asam jawa bersama air dan sesudu tepon…

DEALING WITH HEALING CRISIS AFTER TAKING SUPPLEMENT

Bismillahirrahman nirrahim..
Assalam & good morning everyone! Got your supplement already? I've took 2 OsteMatrix this morning after having my simple breakfast and not to forget my Alfalfa too as for my detox regime. Anyway, today i would like bring everyone to take a closer look to a condition that not everyone necessarily would experience it after taking any supplement - healing crisis.
WHAT IS HEALING CRISIS?
A healing crisis, or healing reaction, is a temporary worsening of symptoms that occurs when the body is going through the process of healing itself through the elimination of toxins. It occurs when the body “retraces” old injuries, wounds, infections or other imbalances from its past.
A healing crisis is an important aspect of an effective natural, deep healing process. Even though the crisis is uncomfortable and sometimes alarming in nature, a healing crisis is a good sign that the body is working to heal itself. If a particular therapy does not produce a healing crisis, …

Cadangan Set Berpantang (Confinement) Shaklee Supaya Badan Ibu Kembali Sihat Dengan Lebih Cepat

Assalamualaikum..

Hai semua!
Sekarang ni macam tengah musim ramai kawan-kawan yang baru sahaja mendapat cahayamata baru..tengah rezeki bak kata orang..hehehe Melahirkan zuriat adalah salah satu pengalaman berharga bagi kaum ibu malahan kaum bapa juga. Penjagaan badan selepas bersalin juga merupakan pengalaman penting dan harus dititikberatkan untuk mengekalkan kesihatan ibu selepas bersalin.


Pengambilan jamu merupakan satu kebiasaan bagi kaum ibu di Malaysia ketika waktu berpantang tetapi tahukanh anda pengambilan nutrisi yang diperlukan juga sama penting di kala proses pemulihan badan ibu berpantang itu berlangsung? Ketika berpantang kebanyakkan makanan yang penting untuk pemuliharaan badan dilarang pengambilannya seperti buah-buahan, sayur-sayuran, ayam, sesetengah jenis ikan, makanan laut dan lain-lain. Larangan ini bertujuan untuk menjaga kesihatan dalaman akan tetapi kepentingannya untuk kesihatan kita juga tidak harus diabaikan. Shaklee menawarkan beberapa produk suplemen yang mam…

Nak kulit cantik, nak awet muda

Macam seronok je dengar tajuk di atas kan? Itulah pujuk rayu hati kebanyakan wanita (or maybe kaum lelaki juga) yang mahukan penampilan yang lebih sempurna.  Penjagaan kulit wajah adalah antara rutin wajib bagi boleh dikatakan semua orang..bagi yang rajin,beauty regime seperti facial wash,toner,moisturizer,sun screen,serum,or maybe night cream sudah jadi satu kemestian pada mereka. Bagi yang agak terhad masanya selalunya facial wash n moisture adalah langkah ringkas yang diambil. Tahukah anda apakah ciri-ciri kulit wajah yang sihat? 1). Warna kulit atau tone yang sekata 2). Kulit yang bebas dari masalah kulit seperti jerawat atau geragat 3). Kulit yang lembap; kelembapan akan menampakkan kulit menjadi segar dan berseri 4). Kulit yang tegang; pori-pori kulit tidak terlalu besar Dan bagaimana pula untuk mendapatkan kulit yang sihat? Berikut adalah 5 tips untuk kulit yang sihat: 1). Elakkan terdedah terlalu lama di bawah sinar matahari 2). Tinggalkan tabiat merokok 3). Penjagaan kulit dengan lemb…

Perlukah minum kopi kuat?

Mungkin sudah jadi fenomena negara kita sejak kebelakangan ini, penggunaan produk-produk yang dijanjikan untuk kesihatan dan kecantikan semakin berleluasa. Tanpa mengetahui tahap keselamatan setiap produk itu, ramai yang terus menerus menggunakan produk-produk ini setelah dijanjikan pelbagai janji-janji hebat. Untuk wanita tentulah dijanji akan mendapat bentuk tubuh supermodel dan kulit wajah yang putih gebu mulus. Untuk lelaki pula sudah pastilah berkaitan dengan kekuatan batin. Dengan permintaan yang tidak putus-putus terhadap produk seumpama ini, maka berlumba-lumba pengeluar produk seumpama ini memperkenalkan produk mereka. Tapi kita sebagai pengguna, haruslah bijak tidak mudah tertipu dengan testimoni-testimoni yang dilambakkan di media atau flyers persendirian sedangkan syarikat pengeluar sendiri tidak pernah menjalankan sebarang kajian tentang produk mereka. Hanya meletakkan label mereka pada produk yang mereka sendiri tidak ketahui bagaimana ianya hasilkan. Kebanyakkan dari pr…

Natural vitamin vs Synthetic vitamin? Which one your preference?

Simple guideline to choose the best natural suplement: 1. Most vitamin companies do not have their own manufacturing facilities due to the high cost involved. They rely on outside manufacturing companies to produce their products. One manufacturing company can produce products for different vitamin companies. So, the same quality and type of ingredients from one manufacturer are typically used for 30 to 40 different brand names.
2. Do the products dissolve? A simple test is to use a 1:1 solution of vinegar and water (it simulates stomach acid) and see how long it takes for the vitamin to dissolve. The product should be dissolved within 30 minutes.
3. Has the company conducted clinical research on the products that they are producing? Are their studies published in any scientific journals? Very few companies have done this.
4. How does the company process their raw ingredients to maintain the potency and efficacy of their natural product? Many companies resort to harsh methods to cut …

Kegagalan Fungsi Jantung (Heart Failure) & coQ10

Kegagalan jantung (heart failure)? Pernah dengar kan?
Tapi tahukah kita apa puncanya kegagalan jantung ini? Siapa yang berisiko untuk menghidapinya?
Apakah yang boleh kita lakukan untuk menghindari kegagalan jantung ini?


Kegagalan jantung merupakan satu keadaan di mana jantung gagal melaksanakan fungsi utamanya mengekalkan pengeluaran darah beroksigen yang mencukupi bagi tubuh berfungsi seperti biasa.

Sebarang penyakit yang melibatkan jantung serta menggangu peredaran darah ke seluruh badan mampu untuk menyebabkan kegagalan jantung. Antaranya adalah:
penyakit jantung koronarimiokarditispenyakit injap jantungAntara-antara faktor yang meningkatkan risiko adalah :
umurtekanan darah tinggidiabeteskeabnormalan genetikTiada sebarang gejala khusus untuk penghidap penyakit kegagalan jantung ini, tetapi kemungkinan pesakit akan mengalami tanda-tanda berikut:
sesak nafaskelesuanpembengkakan bahagian bawah badan batuk berterusan
Dr. Zubaidi, seorang pakar perubatan yang aktif menyampaikan info-info kes…

Shaklee mahal?

Tajuk di atas adalah antara holdback factor saya ketika mula-mula mendisiplinkan diri saya untuk menjaga kesihatan melalui pemakanan dan aktiviti fizikal. Tapi mahal sangat ke?apa benchmark saya untuk harga suplemen ni?sama harga dengan kos perubatan kita ke atau sama harga dengan fastfood yang saya pernah gemari dulu? Kalau ikutkan fastfood pun sekali beli untuk sekeluarga dan hampir rm60. Baik saya belikan chewable vita-c plus untuk anak-anak saya..boleh dapat 2 botol dah..badan pun sihat.. :)
Bukan saya nak cakap suplemen jenama lain tak bagus,cuma saya lebih percaya pada jenama Shaklee disebabkan naturality atau kesemulajadian bahan-bahan suplemennya dan yang penting tanpa bahan pewarna dan perisa tambahan. Terutamanya suplemen untuk anak-anak saya..memang saya agak cerewet..rasanya semua ibu bapa macam ni kan? hehehe
Antara rungutan shaklee mahal saya pernah terima dari customer saya adalah apabila mereka nak beli set cadangan set shaklee..nak beli 3 atau 4 jenis suplemen sekali…

Taman Metropolitan (Taman Layang-Layang Kepong)

Salam & Selamat Hari Malaysia semua! =D Happy girang gemilang je rasa, sebabnya semalam tengok ramai parents yang bawak anak-anak diorang gi picnic, main layang-layang, main bubble gun, main rollerblade, and some sort of scooters, ada yang macam Professor X dalam cerita X-men pun ada! hehehe sekarang ni tengok parents dok cium-cium anak pun boleh rasa terharu nak nangis..perasaan keibuan sangat la kunun..huhuhu Back to the topic, sebenarnya nak cerita pasal bawak anak-anak ke Taman Metropolitan (rasanya ramai yang panggil Taman Layang-Layang Kepong). Since semalam cuti umum Hari Malaysia, so memang ramai la parents bawak anak-anak..yang tak berapa anak-anak pun ada, bawak awek/pakwe masing-masing. Beli keropok lekor, lepak ambil tengok orang main layang-layang..hehehe Kali ini macam agak meriah la..dengan rolling ballon nya (betul ke nama dia camni? tak sure huhuhu), siap ada orang buat birthday party lagi siap berkanopi bagai..hehe Rasa nak tumpang sekaki pun ada kalau tak segan.…

Eczema dan Mia Aryssa

Salam / Selamat sejahtera...

Kali ini saya nak berkongsi kisah mengenai anak kedua saya, Mia Aryssa yang dah lama mengidap eczema-dengan tepatnya atopic eczema. Atopic ezcema ini adalah jenis ezcema yang selalunya dihidapi oleh bayi dan kanak-kanak di Malaysia. Sebelum itu saya kongsikan sedikit penerangan berkaitan eczema yang sempat saya rujuk di internet. Berikut adalah jenis-jenis eczema:

Atopic Excema Contact Dermatitis Seborrhoeic eczema Discoid eczema Gravitational eczema (juga dikenali sebagaivaricose atau stasis eczema) Asteatotic eczema Untuk keterangan lanjut beserta gambar mengenai setiap jenis eczema ini, sila ikuti link ini : http://www.eczema.org/types-of-eczema


Apakah sebenarnya Eczema ini?

*/Artikel mengenai ezcema ini saya terpaksa kekalkan dalam bahasa Inggeris kerana saya khuatiri dengan mengalihbahasanya secara kurang tepat mungkin boleh menyebabkan salah informasi kepada pembaca blog saya nanti.


What Is Eczema?
Reviewed by Debra Jaliman, MD on September 21, 2012
Ecze…