Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Oktober, 2014

Dietary Supplement for Migraine Pain

Assalamualaikum & Happy Friday everyone!

Hopefully no body suffered with migraine on such a lovely day like today. =D By the way, yesterday I have come across a FB status updated by one of my friends about her migraine problem. She have tried taking caffeine but her problem only become worst due to her allergy to caffeine. So, I’ve tried to search some information on health websites and I am quite interested with one article posted by this website about migraine. Anyway, I’m only taking some good key points where we could easily find the supplement in Shaklee range of products. Below are some of them:


•Magnesium
Adult human bodies contain about 24 grams of magnesium. Magnesium plays a vital role in multiple physiologic processes and therefore it is a vital component in a healthy diet. It is absorbed through the gastrointestinal tract (gut), with more absorbed when the internal content is lower. Magnesium also appears to facilitate calcium absorption.
Spices, nuts, cereals, coffee, co…

Beta-carotene & Carotomax

Assalamualaikum & good day everyone!

Today i'm gonna share some information that i able to gather from health website on goodness of beta-carotene to our health. For Shaklee product, we do have beta-carotene in Carotomax and I'm started consume this supplement for improving my eye sight due to night blind. I will share my very own testimonial later, but now i'm gonna explain some basic info on beta-carotene.
Beta-carotene is one of a group of red, orange, and yellow pigments called carotenoids. Beta-carotene and other carotenoids provide approximately 50% of the vitamin A needed. Beta-carotene can be found in fruits, vegetables, and whole grains.
Beta-carotene is used to decrease asthma symptoms caused by exercise; to prevent certain cancers, heart disease, cataracts, and age related macular degeneration (AMD); and to treat AIDS, alcoholism, Alzheimer’s disease, depression, epilepsy, headache, heartburn, high blood pressure, infertility, Parkinson’s disease, rheumatoid ar…

B-complex berjaya turunkan berat badan?

Assalam & Selamat Pagi.. =D

Hari ini saya nak share satu kisah salah seorang customers saya petang semalam. Dia tengah dalam usaha untuk turunkan berat badan. Petang semalam dia datang ke rumah untuk sambung order vitamin B-Complex. Katanya B-complex berjaya turunkan berat badan dia, so far (sebulan lebih dah rasanya sejak dia beli B-Complex hari tu) dah turun 8 kg!


Mula-mula saya blur juga macam mana B-Complex boleh turunkan berat badan, sedangkan ramai yang consume Alfalfa, Lecithin & Herb-lax untuk turunkan berat badan. Saya sembang-sembang la dengan dia petang semalam, tanya bagaimana dia rasa sejak consume suplemen ni. Dia bagitahu saya yang dia sekarang rasa lebih bertenaga, bangun awal pagi senang je..dah siap-siapkan anak-anak ke sekolah (sekali dengan sarapan ye!), dia pergi hantar anak-anak ke sekolah pula. Balik dari sekolah, dia singgah BERJOGGING keliling tasik dekat kawasan perumahan kami. Lepas tu balik rumah, siapkan kerja rumah, memasak dan ready nak ambil ana…

Resipi Kek Cheese Leleh

Hai, salam semua..
Lihat sahajalah pada gambar-gambar di bawah ini..memang nampak amat menyelerakan kan? Sejak akhir-akhir ini kebangkitan bisnes kek dari rumah oleh suri-suri permata hati semakin berkembang. Terdapat pelbagai resipi-resipi baru yang diperkenalkan di negara kita ini terutamanya menu pencuci mulut. pelbagai kek, pelbagai pastri, pelbagai manisan sudah mampu menarik pelanggan-pelanggannya tersendiri. Saya sendiri lebih gemar membeli kek yang dijual oleh suri rumah daripada yang dijual di bakeri..entahlah..mungkin lebih kasih sayangnya kot suri-suri ini memasak di dapur rumah mereka sendiri..hehehe

Kali ini saya agak tertarik pada salah satu kek yang lately menjadi top hit di Google search..kek cheese leleh..tengok gambar pun temptating kan? Teringin pula untuk membuatnya sendiri di rumah..hehehe

Secara umumya kek cheese leleh ini terdiri dari 2 lapisan kek yang dilapisi dengan campuran cheese cream di tengah-tengahnya. Di bahagian atasnya juga dilapisi dengan campuran c…

Antioksidan dalam Penjagaan Kecantikan Kulit

Antioksidan dalam Penjagaan Kecantikan Kulit

Salam semua..hari ni saya ingat nak share sikit info mengenai antioksidan yang sempat saya riki-riki info dari beberapa website kesihatan. Selalunya antioksidan ni selalu dikaitkan dengan penjagaan kecantikan wajah supaya awet muda jelita gitu..Tapi tahukah kita apa sebenarnya maksud antioksidan ini?

Menurut Wikipedia, bahan antioksida merupakan bahan kimia yang diperlukan tubuh untuk meneutralkan radikal bebas dan mencegah kerosakan yang ditimbulkan oleh radikal bebas terhadap sel normal, protein, dan lemak. Bahan ini menstabilkan radikal bebas dengan melengkapkan kekurangan elektron yang dimiliki radikal bebas, dan menghambat terjadinya reaksi berantai dari pembentukan radikal bebas yang dapat menimbulkan tekanan oksidatif.

Apa pula radikal bebas ni ya?

Radikal bebas adalah molekul yang kekurangan satu elektron, dan membuat molekul tersebut menjadi tidak stabil dan selalu berusaha mengambil elektron dari molekul atau sel lain. Radikal bebas…

Batuk dan Selesema Serta Khasiat Bawang Putih

Batuk dan selesema ialah gejala yang dihasilkan oleh sistem pertahanan badan apabila bahagian atas saluran pernafasan (hidung & tekak) dijangkiti oleh virus penyebab selesema. Secara semulajadinya, tubuh badan manusia akan menentang virus penyebab selesema. Kebiasaannya, seseorang individu itu akan mengalami simptom atau gejala selesema untuk 5 ke 7 hari. Selesema tidak dapat disembuhkan dengan ubat-ubatan, namun gejala selesema boleh dikurangkan dengan menggunakan rawatan perubatan dan bukan perubatan.

Rhinovirus’ ialah jenis virus yang paling kerap menyebabkan jangkitan ini kerana ia amat senang berjangkit. Virus selesema memasuki badan melalui mulut dan hidung. Ia merebak melalui titisan cecair di udara dan juga melalui sentuhan tangan, berkongsi alat yang digunakan oleh orang yang dijangkiti seperti tuala dan telefon. Sekiranya anda menyentuh mata, hidung atau mulut anda setelah terdedah kepada barang-barang yang telah dijangkiti, kemungkinan besar anda akan dijangk…

Melawat ke Muzium Coklat (Chocolate Museum) Kota Damansara

Siapa yang pernah melawat ke Muzium Coklat ini? Muzium yang pertama seumpamanya di Asia Tenggara kini anda boleh lawati di Kota Damansara. Tujuan muzium ini dibina adalah sebagai platform memberi pengetahuan dan kesedaran secara terus kepada orang ramai mengenai sejarah coklat, kebaikan memakannya dan cara pembuatan coklat. Sebenarnya saya pun baru je tahu tentang kewujudan muzium ini ketika kebetulan ke kawasan berdekatan untuk tujuan kerja. Lokasinya di Kawasan Perindustrian Kota Damansara dan agak mudah ditujui dengan mengikuti papan tanda yang diletakkan di bahu jalan. Adapun muzium ini masih tidak sempurna pembinaannya. ketika kami melawat ke sini kelihatan pekerja-pekerja sedang menyiapkan kawasan halaman muzium.  Untuk makluman semua, muzium ini dibuka 7 hari seminggu dari pukul 10 pagi sampai ke 5 petang. Masuk adalah PERCUMA. Tempat letak kereta amat terhad kerana anda terpaksa meletakkan kereta di bahu-bahu jalan berdekatan untuk ke muzium ini. Tiada bayaran dikenakan untuk…

7 Tip Berkesan Untuk Menghadapi Kesan Jerebu

Cuaca berjerebu sejak akhir-akhir ini bukan sahaja mengundang pemandangan yang tidak sihat bahkan berupaya mengundang pelbagai penyakit terutamanya pada wara emas,wanita hamil dan juga kanak-kanak. Selesema,batuk,sesak nafas dan beberapa penyakit pernafasan lain turut berupaya memudaratkan diri terutama sekiranya jerebu ini berpanjangan. 


Berikut dikongsikan beberapa tip berguna untuk kita mengekalkan kesihatan kita dalam keadaan berjerebu ini:
1. Kekal hidrasi
Minum air masak dengan kerap. Selain itu anda juga boleh amalkan pengambilan buah-buahan yang berair seperti tembikai, tebu, nenas dan seumpamanya untuk mengekalkan jumlah kandungan air dalam badan. Badan yang cukup hidrasi mampu menyingkirkan toksin dalam badan. Ketika kita bernafas dalam keadaan berjerebu ini, paru-paru dan kulit kita menyerap toksin dan ini bermakna buah pinggang kita bekerja keras untuk menyingkirkan toksin keluar dari badan kita. 
2. Bersihkan penapis penyaman udara dengan kerap
Cuaca berjerebu selalunya menyeb…

Company Team Building 2014

Salam semua..kali ini entri saya update langsung dari lokasi team building iaitu Corus Paradise Port Dickson. Mungkin sebab beberapa pengubahsuaian yang dilakukan oleh pihak hotel atau pun cuaca berjerebu ini yang menyebabkan saya rasa tidak berminat nak pergi melawat kawasan pantainya. Dulu pernah juga tiba ke sini dengan suami dan anak-anak dan rasanya pantainya lagi cantik dari sekarang. Apa-apa pun disebabkan saya baru sahaja ok dari demam selesema rasanya baik saya elakkan kawasan luar kerana keadaan jerebu di sini pun boleh tahan teruknya. Saya tambahkan dosage vitamin c harian saya dari 500mg sehari ke 1000mg seharidan nampaknya syukur Alhamdulillah dah makin sembuh walaupun dengan cuaca berjerebu yang masih lagi membimbangkan.
  Berbalik pada kisah team building saya,kali ini kami sekumpulan 40 orang telah menghadiri program selama 2 hari 1 malam yang dikoordinasikan bersama universal team builders. Para peserta datang dari pelbagai latarbelakang, bangsa, jabatan, jawatan,  dar…

Supplement For Weight Loss

Thinking of losing weight by safest and healthiest way - i.e consuming supplement? Let's give a shot for Shaklee range of products. Below are some of the supplement that could lead you to the body weight that you have been wanting for: ALFALFA Alfalfa has an extremely low glycemic load, meaning it does not spike blood sugar when consumed. Spikes in blood sugar lead to the release of insulin, a hormone that promotes fat storage. Chemical composition of alfalfa or Medicago Sativa : - Consists of carbohydrates, proteins and fats.
- Is high in fiber.
- Contains minerals such as sodium, magnesium, copper, molybdenum, hierrro, magnesium, manganese, nickel, zinc.
- Has vitamins such as Vitamin C, D, K, E, B12, riboflaina, thiamine, pantothenic acid, folic acid, biotin, pyridoxine.
- Contains substances with estrogenic activity as hormonal geninsteína, biocamina A and coumestrol .

Alfalfa can be useful in the treatment for menopause (by the absence or decreased estrogen) and thus help prevent men…