Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2014

Apa itu Indeks Glisemik/Glycemic Index (G.I)?

Salam semua..petang ni saya nak kongsikan satu entri dari satu blog yang mana empunya nya berjaya menurunkan berat badan dengan efektif dan pastinya secara sihat. Entri beliau adalah berkaitan dengan indeks glisemik dan pastinya kalau mengenai produk Shaklee kita akan bercerita mengenai Energizing Soy Protein (ESP).
Apa itu Indeks Glisemik/Glycemic Index (G.I)?
Glycemic Index merupakan tahap pengukuran kualiti untuk karbohidrat dalam sesebuah makanan, berdasarkan berapa pantas 50g karbohidrat tersebut untuk menaikkan paras glukosa dalam darah. Kadang-kadang, ia juga merujuk kepada berapa pantas insulin yang akan dirembeskan (oleh pancreas) sebagai tindak balas oleh karbohidrat tersebut, dan berapa pantas karbohidrat tersebut dicernakan. Nilai rujukan untuk G.I ialah 100 (iaitu nilai G.I untuk glukosa).

Adakah G.I juga terdapat kelasnya yang tersendiri?
Makanan berkarbohidrat secara umum dibahagikan kepada 3 kelompok, iaitu G.I Tinggi (melebihi paras 70), G.I Sederhana (antara 55 – 70), da…

Kesan Pelik Selepas Menggunakan Produk Shaklee?

Majoriti orang yang guna atau consume produk Shakkee pernah ceritakan pasal kesan ni. Mula-mula saya tak percaya gak..iye la.. ingatkan semua nak poyo2 citer depan orang yang tak guna produk Shaklee. Dah guna memang saya sendiri alami kesan pelik ni..bukan satu produk je..a few yang lain pun sama..
produk mula-mula saya consume tentunya ESP. Dah beberapa minggu minum, teringin sgt rasa nak jamah mee segera kari yg memang favourite sgt la sejak zaman study dulu. jamah sesuap rasa mcm dah tak sedap mcm dulu..bukan setakat tak sedap, rasa mcm kembang semacam nak telan mee tu. selalu mmg licin la sebungkus tu..tak kan diorg tetiba tukar resipi mee tu kot kan?
Lepas tu saya start amik suplemen2 asas Shaklee lak. Teringin nak makan fast food tapi dah tak nampak menyelerakan macam selalu. Jamah sikit2 pastu membazir la jawabnya..
Bukan sengaja tapi memang rasa tak lalu nak makan..
Itu pasal suplemen..lagi pastu saya try produk healthy home shaklee lak..saya guna hand dish wash Shaklee. Sebot…

Kepentingan Pengambilan Asid Folik Ketika Hamil

Sewaktu kehamilan, antara suplemen yang amat ditekankan pengambilannya oleh doktor adalah asid folik. Asid folik ini sebenarnya adalah antara vitamin B di dalam vitamin B-complex. Ia memainkan peranan yang amat penting dalam penghasilan sel darah merah dan membantu perkembangan tiub neural dan spinal cord bayi di dalam kandungan. Oleh itu, dalam tempoh seawal sebelum kehamilan, bakal ibu digalakkan mengambil asid folik dalam jumlah yang mencukupi untuk membantu perkembangan bayi ini.




Berikut adalah jumlah pengambilan asid folik yang dicadangkan mengikut tempoh kehamilan:

·Semasa merancang kehamilan : 400 mcg ·Kehamilan  3 bulan yang pertama : 400 mcg ·Kehamilan 4 ~ 9 bulan : 600 mcg ·Sepanjang tempoh penyusuan bayi : 500 mcg
Asid folik digalakkan pengambilannya sebelum/semasa/selepas kehamilan kerana ia mampu membantu melindungi dari:
·Bibir sumbing pada bayi
·Kelahiran pra-matang
·Berat bayi yang rendah ketika dilahirkan
·Keguguran
·Perkembangan bayi kurang memuaskan di dalam rahim
Asid folik …

Q&A with Dr. Sarah Schenker on DHA, an essential Omega 3 fatty acid

Dear mommies,
Seriously, i can't help myself from sharing this article to you about Q&A on omega-3 supplement for our kids. Some vital information before we considering to give our kids omega-3 supplements.
Credit to : http://www.mumsnet.com/qanda/omega-3-and-children

Q&A with Dr. Sarah Schenker on DHA, an essential Omega 3 fatty acid
Dr Sarah Schenker answers your questions on DHA, an essential Omega 3 fatty acid and its importance for brain development, particularly in young children. Her answers cover food sources of Omega 3, recommended dosage for children, DHA sourced from algae as a vegetarian alternative and advice on Omega 3 intake for adults.
Dr Sarah Schenker is a registered dietitian, accredited sports dietitian and registered public health nutritionist. Sarah is a member of the British Dietetic Association, The Nutrition Society and has served on both professional and government committees including the British Nutrition Foundation.

Omega 3 for children Q. Whiskey…

Pengalaman Bercuti Bersama Keluarga Ke Bayou Lagoon Resort, Melaka

Bismillahirrahmanirrahim. Actually ni entry lama terpendam tak update-update..huhu delay punya delay sampai lupa nak update.. Ini cerita beberapa bulan yang lepas, kami dengan holiday adhoc plannya bertolak ke Melaka dengan hajat nak bercuti ke Bayou Lagoon Resort, dekat area Bukit Katil Melaka. Kat sini ada water theme park. Memang favourite anak-anak la..Cuaca agak mendung sepanjang perjalanan merentas tanah Selangor, disebabkan kami tak nak bagi harapan tinggi pada kanak-kanak ribena kami, kami rahsiakan destinasi kami pada anak-anak. Just bagitau nak pergi jalan-jalan je..
Masuk area Melaka, cuaca makin terik. Alhamdulillah..ada harapan la nak bawak anak-anak main air nampaknya..hehe Sebelum nak check in, kami singgah nak lawat Zoo Melaka..dah pernah passed by tapi tak pernah singgah. So kali ini singgah sekejap la.. Kami amik trem je sebab tak "dayo" nak dukung baby tengah-tengah panas tu huhuhu ok gak la sebab trem dia amatlah sopan satun, takde la rasa termissed tengok bi…

Mak Saya & Shaklee

Assalamualaikum..

Hai semua! Sajer nak share hasil dari kebun mini mak saya..dulu² dia selalu je mengeluh pasal sakit lutut, sakit tumit..mentang² la sejak consume Advanced Joint Health Tablet & Ostematrix ni, semakin banyak lak aktiviti dia..huhuhu







Untuk konsultasi esklusif berkaitan suplemen yang sesuai untuk anda, bolehlah hubungi saya di 011-32329025 atau ikuti info berkaitan Shaklee di FB Page healthbeautycare4u & Instagram healthbeautycare4u. Semoga bertemu lagi di entri akan datang! =D

Masalah Rambut Gugur & Suplemen Yang Dicadangkan

Assalamulaikum..
Hai semua..kali ini saya akan kongsikan sedikit informasi berkaitan dengan masalah rambut gugur.

Rambut gugur adalah salah satu masalah yang digeruni bukan sahaja kaum wanita bahkan kaum lelaki juga. Rambut gugur disebabkan keadaan rambut yang tidak sihat. Tanpa rambut yang sihat, bukan sahaja mencacatkan penampilan, bahkan rasa tidak selesa akibat kerengsaan kulit kepala. Selain faktor-faktor biologikal, faktor alam sekitar seperti habuk, pancaran terhadap sinar matahari terlalu lama, alergik terhadap sesetengah bahan kimia (mungkin dalam shampu atau produk penjagaan rambut yang lain) mampu memudaratkan kesihatan rambut kita.


Keguguran rambut yang teruk atau botak boleh berlaku:
Selepas melalui keadaan yang tertekan/stres seperti sakit yang serius, pembedahan besar dan selepas bersalin. Kebiasaanya ia berlaku di antara 3 hingga 4 bulan selepas melalui keadaan tersebut di mana rambut akan berhenti tumbuh dan terus memasuki fasa rehat.  Masalah hormon disebabkan oleh p…

Healing Crisis dengan Shaklee

Apakah itu "healing crisis"?

Healing crisis adalah satu keadaan sementara di mana badan manusia menunjukkan kesan-kesan penyakit tertentu yang semakin buruk. Pada waktu ini badan manusia sedang melalui proses pemulihan menerusi penyingkiran toksin (detoksifikasi) dari dalam badan. Healing crisis juga dikenali sebagai kesan penyembuhan, reaksi detox, reaksi Herxheimer, proses penyingkiran dan berbagai nama lain lagi.

Apabila seseorang itu mula mengambil sebarang bentuk suplemen, badan akan mula bertindak balas terhadap supleman yang diambil. Bagaimanapun kesan tindak balas ini berbeza-beza mengikut individu terbabit kerana setiap manusia mempunya characteristics tubuh badan yang berbeza-beza. Pengguna mungkin akan merasakan bahawa suplemen mereka tidak sesuai atau tidak berkesan pada mereka pada fasa ini, tetapi sebenarnya reaksi ini adalah menunjukkan bahawa badan mereka sedang melalui proses pembersihan dari sisa toksin dan ketidakseimbangan sistem badan.

Sebagai contoh, pengg…