Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Disember, 2014

Promosi Cadangan Set "Flawless Skin" Disember (bakal berakhir 8 hari lagi!)

Promosi hebat untuk kesihatan kulit yang cantik bakal berakhir lagi 8 hari sahaja!
Jangan lepaskan peluang untuk rebut 3 produk hebat ini pada harga yang amat menjimatkan. Jarang-jarang sekali Shaklee memberikan promosi 3 produk serentak sebegini!




 Sebagaimana yang diketahui ramai, pengambilan 3 produk hebat ini amat memberikan kesan yang  baik pada kesihatan kulit yang cantik.

Untuk pembelian cadangan set flawless skin ini secara terus melalui kad debit/kredit, sila klik pada link di bawah:


*Promosi berakhir 31 Disember 2014.

NIKMATI PENJIMATAN BERGANDA UTK SETIAP PRODUK SHAKLEE DGN MENDAFTAR SEBAGAI AHLI SKRG. SETIAP PENDAFTARAN AUTOMATIK AKAN DPT PEMBELIAN DGN HARGA AHLI. PADA UV TERKUMPUL MIN 150 AKAN DPT BONUS CASH BACK DR SHAKLEE TERUS KE AKAUN ANDA! HUBUNGI 0127106550 UTK INFO LANJUT.

Untuk konsultasi esklusif berkaitan suplemen yang sesuai untuk anda, bolehlah hubungi saya di 011-32329025/012-7106550 atau ikuti info berkaitan Shaklee di FB Page healthbeautycare4u & Instag…

Rose Hip Powder & Bioflavonoids dalam Vitamin C Shaklee

Hai, salam semua. Kali ini saya nak kupas sedikit berkaitan kandungan dalam dua vitamin c pilihan ramai ini, yang pastinya pilihan keluarga saya juga. Untuk saya dan suami, Sustained & Released Vita C Plus manakala untuk anak- anak ceria kami, Chewable Vita-C Plus. Tahukah anda apakah kandungan tambahan dalam vitamin c anda? Dalam Chewable Vita-C Plus, ada tambahan rose hips & bioflavonoids sitrus. Tahukah anda apakah kebaikan dua bahan tambahan ini? Rose Hips Rose hips adalah bahagian bulat di bawah kelopak bunga ros/mawar. Dalam rose hips ini mengandungi biji benih pokok bunga ros. Kebiasaannya rose hips dan biji benih ini dikeringkan dan digunakan bersama-sama dalam pembuatan ubat-ubatan.
Rose hips yang segar mengandungi kandungan vitamin c yang tinggi, oleh sebab itu ianya banyak kali digunakan bersama-sama vitamin c dari sumber lain untuk menghalang dan merawat selesema, demam selesema, dan penyakit akibat kekurangan pengambilan vitamin c. Malangnya, kebanyakan kandungan vit…

Resipi Scone Strawberi

Hai, salam semua! */Ini post tertangguh masa cuti Hari Keputeraan Sultan Selangor hari tu..hehehe Hari ni orang Selangor cuti Keputeraan Sultan Selangor (orang KL tunggu hari wilayah yer..hehehe). Bangun pagi terus rasa macam gatai tangan nak baking yang simple²..sementara si kecik tak bangun tidur lagi..riki² resipi terjumpa resipi scone. Selalunya orang makan time tea tapi gasak la nak buat breakfast pun tak de sapa nak marah..hehehe Saya guna resipi dalam satu website luar (sorry terlupa nak amik link website sebab guna screenshot kat phone). Basically resipi dia camni: Bahan-bahan: 2 cawan tepung gandum 4 sudu teh baking powder 3/4 sudu garam halus 1/3 cawan gula castor 4 sudu besar mentega 2 sudu besar shortening 2/3 cawan fresh cream 1 biji telur Segenggam buah-buahan kering yang dicincang sederhana (saya guna strawberi) Cara-cara: Gabungkan tepung, baking powder, garam dan gula dalam satu bekas. Gaul sekata. Di dalam bekas yang berasingan, pukul telur (macam nak buat telur dada…

untung join biz shaklee ni!

Yup, memang untung join!terasa rugi gak tak join awal2 dulu..nak tau sebab apa? sebabnya saban hari saya makin dapat ramai kawan-kawan baru yang sama berjuang dalam biz shaklee masing-masing..rival?pesaing? macam takde perasaan camtu je yang saya jumpa setakat ni..yang ada lagi nak berkongsi tip-tip bisnes lagi ada la..lagi seronok siap ada yang share apa-apa knowledge yang diorg tahu dengan semua rakan-rakan lain pun ada!
Tak takut ke diorg ni kalau2 orang lain yang dapat sharing diorg tu lagi success?
Padahal bukan upline atau downline kita pun...
Macam malam tadi..ada coaching secara interaktif melalui Whatsapp..siap ada q&a session lg..dr Master AinulFadilah..memang bukan upline saya tp ikhlas nak kongsikan ilmu sama-sama..
By the way itu group ke 4 online coaching saya..ada 3 upline saya yg conduct dan yg semalam tu leh kata nenek sedara yang organized la hehehe
Itu la kelainan bisnes MLM Shaklee..
Sebenarnya banyak lagi tau yang istimewanya..nak tahu lain kali saya citer..

Special Promo For Collagen Powder!!

Dear all,

Due to Product Registration guideline change, Collagen will be unavailable for sale after Dec'14 pending re-registration which takes 9-12 mths. Hence Shaklee is offering a special Buy 3 Free 1 promo now (until 31st Dec 2014) to support our valued distributors with sufficient products till product registration is achieved.

ADAB DAN PERATURAN ZIARAH KUBUR

Sekadar perkongsian.. ADAB DAN PERATURAN ZIARAH KUBUR Menurut huraian ulama’ rahimahumullah, orang yang berziarah kubur dituntut melakukan seperti berikut: 1. Hendaklah ia bersih dari hadas (sunat berwudhuk) 2. Ketika sampai ditanah perkuburan, disunat memberi salam secara umum kepada ahli kubur dan berdoa semoga mereka beroleh rahmat dan selamat sejahtera. Ini diterangkan dalam hadith berikut: Dari Buraidah al-Aslami r.a, katanya; ” Rasulullah s.a.w pernah mengajar sahabat-sahabatnya apabila mereka menziarahi tanah perkuburan supaya tiap tiap seorang di antara mereka (memberi salam dan berdoa dengan berkata:  Salam sejahtera kepada kamu wahai ahli perkampungan (tanah kubur) ini, dari kalangan kaum mukminin dan muslimin; dan bahawa kami juga- Insya Allah akan menurut kamu apabila sampai gilirannya; semoga Allah memberi rahmat dan selamat sejahtera kepada kami dan kamu sekelian ”                                                                (Hadith riwayat Ahmad , Muslim dan Ibnu Majah) 3. Se…

Masalah Rambut Beruban Sebelum Masanya (Premature Gray Hair)

Hai, salam semua..

Hari ni saya akan kongsikan informasi yang sempat saya pelajari mengenai masalah rambut beruban sebelum masanya. Kalau kita lihat sekeliling, ramai juga yang wajah begitu muda tetapi rambut sudah mula beruban. Mungkin tidak banyak, tapi cukup untuk membuatkan hati empunya diri berasa gundah gulana akibat penampilan yang belum tiba masanya lagi.


Mengapa rambut beruban awal? Masalah ini terjadi akibat pengurangan penghasilan pigmen melanin oleh badan kita dan seterusnya pada folikel rambut kita. Apakah pigmen melanin? Pigmen melanin adalah pigmen utama yang menentukan warna kulit dan rambut kita. Untuk orang yang berkulit cerah, jumlah pigmen melanin dalam badannya adalah lebih kurang dari orang yang berkulit gelap. Oleh sebab itu selalunya orang yang berkulit cerah ini warna rambutnya juga agak kurang hitamnya.

Mengapa pigmen melanin rambut yang dihasilkan badan berkurangan?
Terdapat berbagai faktor yang boleh menyebabkan badan menghasilkan kurang pigmen melanin, antara…

Bercuti ke Cameron Highland lagi!

Salam dan selamat pagi semua! Semoga hari ini mejadi hari yang ceria untuk kawan-kawan semua.  Pagi ni saya baru ada peluang nak share gambar-gambar bercuti last week di Cameron Highland. Tempat ni sebenarnya tempat favourite family saya sejak saya kecil dan sekarang berjangkit pada keluarga kecil kami pula..hehehe Sebelum ni kami stay merata gak..sampai ke Bala's Chalet pun kami pernah stay untuk ambil feel tinggal kat sini hehehe  Dan kali ini kami pilih untuk stay di Corpthorne. Tak silap saya dulunya Equatorial Hotel. Kami disambut di lobi dengan welcome drink. Beg-beg kami pun diorang tolong bawakan..memang amat membantu la especially untuk family yang ada anak-anak kecil macam kami :) Berdepan dengan hotel ni Natasya Resort. Nampak cozy gak..maybe boleh consider next time hehehe Lokasi hotel ni berdekatan dengan tapak pasar..kecil sedikit dari pasar malam kat Tanah Rata. Setakat nak cari makan-makan macam cendawan goreng, watercrest goreng, jagung bakar, strawberi dan lain-lain b…

Kebaikan Minum Teh

Hai, selamat petang semua!
hari dah semakin mendung..sejuk2 ni sesuai sangat minum teh o panas-panas.. hehehe
Cakap pasal teh o panas, petang ni saya nak sharing satu artikel berkenaan kebaikan minum teh..plain tea tau..bukan teh tarik! hehehe
So, ini sebahagian dari kebaikan minum teh: 1. Teh mampu membangkitkan semangat, meningkatkan daya pemikiran dan ingatan seseorang. 2. Teh berupaya menghilangkan rasa letih, meningkatkan metabolisme tubuh, memelihara fungsi jantung, pembuluh darah, usus dan hati. 3. Minum teh mampu mencegah kerosakan gigi, Dikatakan amalan meminum teh pada kanak-kanak dapat mengurungkan risiko kerosakan gigi sebanyak 60% 4. Minum teh dapat menghambatkan sel penuaan. Kesan antipenuaan yang terdapat didalam daun teh adalah 18kali ganda komposisinya daripada vitamin E 5. Minum teh dapat memperlahan dan menyekat pembentukan lemak pada selaput dalam pembuluh darah, mencegah pengerasan pembuluh nadi, tekanan darah tinggi dan penyumbat pembuluh darah pada otak. 6. Minum teh…

Kenapa Saya Suka Jadi Shaklee Independent Distributor (SID)?

Kenapa Saya Suka Jadi Shaklee Independent Distributor (SID)? Saya mula mendaftar jadi ahli lepas saya cuti bersalin anak ketiga saya - Harith Amsyar. Sebelum tu, 2 tahun sebelumnya sepupu saya & kawan baik saya pernah ajak join diorang bisnes Shaklee tapi jujur saya bgtau masa tu saya memang tak berminat. Nak tahu sebab apa? Sebab saya sangkakan Shaklee ni macam MLM lain yang pernah la saya dekat2 untuk cuba..benda paling malas saya nak buat, cari downline. Kena cari downline. Lepas tu "paksarela" orang beli barang yang ridicoulous mahal, padahal kalau compare dengan harga market untuk kualiti barang yang setanding tu tak sampai separuh dari harga yang disuruh jual. Paling saya tak suka, kena apply loan beribu-ribu untuk beli stock! wajib lak tu! belum apa² dah kena ada beban hutang. Banyak lak tu..huhuhu Berbalik pasal sepupu dengan kawan baik saya tu, sekarang sepupu saya dah jadi senior key coordinator (lagi satu nak naik master coordinator) dan kawan saya dah jadi sup…

KISAH SITI FATIMAH - PUTERI RASULULLAH SAW

Salam..Saya kongsikan di sini dari entri blog http://suzybd.blogspot.com/2009/08/kisah-siti-fatimah-puteri-rasulullah.html

Gembira hatinya, gembiralah Rasulullah s. a. w. Tertitis air matanya, berdukalah baginda. Dialah satu-satunya puteri yang paling dikasihi oleh junjungan Rasul selepas kewafatan isterinya yang paling dicintai, Siti Khadijah. Itulah Siti Fatimah r. a., wanita terkemuka di dunia dan penghuni syurga di akhirat.

Bersuamikan Sayyidina Ali bukanlah satu kebanggaan yang menjanjikan kekayaan harta. Ini adalah kerana Sayyidina Ali yang merupakan salah seorang daripada empat sahabat yang sangat rapat dengan Rasulullah s. a. w., merupakan kalangan sahabat yang sangat miskin berbanding dengan yang lain.Namun jauh di sanubari Rasulullah s. a. w. tersimpan perasaan kasih dan sayang yang sangat mendalam terhadapnya. Rasulullah s. a. w. pernah bersabda kepada Sayyidina Ali, "Fatimah lebih kucintai daripada engkau, namun dalam pandanganku engkau lebih mulia daripada dia."…

Akhlak Nabi Muhammad saw (ruj Biografi Lengkap Rasulullah saw oleh Dr Sayyed Muhammad b Alawi Al Maliki)

Akhlak Nabi Muhammad saw (ruj Biografi Lengkap Rasulullah saw oleh Dr Sayyed Muhammad b Alawi Al Maliki)1. Baginda selalu diam
2. Berbicara ketika perlu
3. Perbicaraannya fasih, ringkas tetapi padat
4. Menghadapkan seluruh tubuhnya bila berbicara dgn seseorang
5. Hatinya selalu sedih (iginkan umat dlm kebaikan dan terlepas dari azab Allah swt)
6. Selalu menundukkan pandangan kerana tawaddu'
7. Berfikir terus menerus
8. Menghargai nikmat sekecil apa pun tanpa memperlekehkannya.
9. Tidak pernah mencela makanan. Apabila suka, Baginda akan makan. Jika tidak, ditinggalkannya tanpa mencelanya.
10. Tidak pernah marah yg ada kaitan dgn urusan dunia.
11. Marah bukan kerana nafsu
12. Apabila kebenaran dipermainkan,  Baginda akan bangkit mempertahankannya
13. Apabila marah Baginda akan memalingkan muka
14. Apabila suka Baginda akan memejamkan mata
15. Tidak pernah berkata kotor, berbuat keji dan melampaui batas
16. Tidak pernah berteriak2 di pasar
17. Tidak pernah membalas kejahatan dgn keja…

Berapa mg vitamin C yang terbaik dalam suplemen?

Hai, salam semua..
Hari ni saya nak share sikit info mengenai pemilihan suplemen vitamin c yang terdapat banyak pilihan di pasaran sekarang. Ada yang terdapat dalam pelbagai perisa, pelbagai warna, dan juga pelbagai bentuk (tablet, chewable tablet, gummy, dan lain-lain).

Dos harian yang dicadangkan oleh RDA adalah 75mg bagi wanita dan 90mg bagi lelaki dewasa. Persoalannya sekarang, bolehkan sekiranya kita mengambil lebih dos vitamin c dalam sehari? Jawapannya tentulah boleh selagi tidak melebihi 2,000mg sehari. =D
Kalau ambil lebih 2,000mg, apa yang jadi? Kemungkinan kita akan dapat diarrhea atau stomach cramps. Nak tak? Tentulah tak nak kan? huhuhu

Kalau kita perasan, di pasaran sekarang ada banyak pilihan dos vitamin c yang dijual. Ada 100mg, ada 270/250mg, ada 500mg (macam Shaklee Sustained & Released Vita-C Plus..saya suka yang ni sebab yang ni special..nanti saya explain details) dan ada juga yang 1,000mg! Banyak tu kan?

Tapi tahukah kalau kita ambil vitamin c dalam dos yang ting…