Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Mac, 2015

Perlukah Kanak-kanak Diberi Makanan Tambahan Seperti Vitamin?

Perlukah Kanak-kanak Diberi Makanan Tambahan Seperti Vitamin?

Pakar kanak-kanak bersetuju yang kanak-kanak memerlukan nutrisi-nutrisi yang diperlukan dalam tempoh tumbesarannya melalui pemakanan yang seimbang dan dari sumber yang segar termasuklah :
Susu dan produk tenusu lain seperti keju dan yogurt (lebih dicadangkan produk rendah lemak untuk kanak-kanak lebih dari 3 tahun)Banyakkan pengambilan buah-buahan segar dan sayuran hijau, berdaunProtein dari sumber seperti ayam, ikan, daging dan telurBijian penuh seperti oat dan beras perang Memandangkan secara realitinya, ibu bapa masakini yang mempunyai masa yang agak terhad untuk urusan rumahtangga akibat kekangan kerja, makanan yang dimasak dari rumah selalunya sukar untuk diperolehi. Itulah sebabnya pakar kanak-kanak selalu mencadangkan agar kanak-kanak diberikan multivitamin harian atau makanan tambahan mineral untuk menyokong tumbesaran badan dan perkembangan otaknya. Saranan ini bertambah pentingnya jika anak-anak kita mengalami perk…

10 fakta mengenai kesan vitamin c pada kulit kita

 10 fakta mengenai kesan vitamin c pada kulit kita

Dengan lambakan jenama suplemen vitamin c di pasaran sekarang, mesti pening kepala memilih jenama vitamin c mana satu yang paling baik untuk kesan yang selamat dan efektif kan? Saya memilih jenama Shaklee sebab saya yakin dengan kualiti produk Shaklee dan produk Shaklee juga diyakini selamat untuk diamalkan. Lagipun Shaklee ada 2 jenis vitamin c; 100mg yang boleh dikunyah dan 500mg yang ada special efek, dilepaskan secara beransur-ansur ke dalam sistem penghadaman badan kita. Cool kan?



Nak tahu tak 10 kesan vitamin c pada kulit kita?
Vitamin C menghadkan kerosakan yang disebabkan oleh pendedahan UV Walaupun vitamin C bukan pelindung matahari, kandungan antioksidanya melindungi daripada kerosakan UV disebabkan oleh radikal bebas. Malah, tahap vitamin C kulit boleh banyak berkurangan selepas pendedahan UV, dan jadi ia adalah baik untuk mendapatkan keperluan vitamin untuk kulit kita (sumber).VitaminCmeningkatkanpengeluarankolagen
Selainmem…

Kekal Cantik Dengan S&R Vita c Plus

Pada saya, vitamin yang paling sedap adalah vitamin c. Hehehe Kalau produk Shaklee, siap ada 2 jenis, yang boleh kunyah dan jenis yang pil biasa. Yang chewable 100mg dan yang pil ni special sikit, 100mg x 5 kali pelepasan dalam badan kita untuk diserap. Vitamin c ni sebenarnya dalam satu2 masa, hanya dalam sekitar 200mg sahaja dapat diserap badan manakala bakinya akan disalurkan keluar dari badan. Saya pernah tulis entri mengenai perkara ni di sini. Kalau kita perasan, banyak produk kosmetik sekarang menggunakan vitamin c sebagai agen pemangkin dalam produk kecantikan mereka. Dari pencuci muka sampai la ke night cream. Tapi untuk mereka yang kulit sensitif mereka digalakkan untuk lakukan trial dulu pada kulit leher/wajah sebelum sapu terus pada muka untuk elakkan kesan alergi. Tambah lak kalau kulit memang alergi pada bahan kimia atau bahan pewangi dalam produk kecantikan.  Walaubagaimana pun vitamin c semakin mendapat tempat dalam hati pengguna yang mahu menjaga kecantikan dari luar …

Ketahui Sumber Zinc Dalam Suplemen Zinc Anda!

Saya mula ambil suplemen Zinc Complex sejak bulan lepas, untuk masalah rambut gugur, especially masa basuh rambut..risau je tengok rambut berkumpul. Dah macam-macam shampoo anti dandruff saya guna (Pro Sante je belum lagi huhuhu), macam takde perubahan positif je..mula-mula ingatkan sebab hormon tak stabil lepas deliver baby Harith tahun lepas, dah lepas setahun still sama je even dah amik GLA Complex. Jerawat je dah takde langsung, and kulit muka pun rasa kurang berminyak tak macam dulu..saya bukan rajin sangat nak top up bedak kat muka huhuhu dah pakai pagi-pagi tu dah la.. Sejak amik Zinc Complex, rambut gugur dah makin kurang. Lepas tu kalau umur 3 series cam saya skrg ni orang risau premature grey hair. Dulu-dulu ada gak la jumpa, tapi sekarang dah takde. Happy la gak sebab yang nak settle problem yang lain tapi benefit lain pun dapat.
 =D

Warning!
Note that many zinc products also contain another metal called cadmium. This is because zinc and cadmium are chemically similar and of…

9 asid amino dalam Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee

ESP memang dah lama jadi top selling products kat Shaklee. Tak kira la time ada promo ke tak,memang ESP ada banyak permintaan..ada yang nakkan tenaga, ada yang nak kan kulit yang halus mulus, ada yang nak jadikan suplemen utk wife diorg yg hamil/tgh menyusukan baby, utk pesakit diabetes, sebagai meal replacement utk yang tgh berdiet nk kuruskan badan dan lain-lain lagi. Antara sebab ESP mampu memberikan manfaat sebegini adalah disebabkan ia mengandungi 9 jenis asid amino perlu yang amat penting pada fungsi badan kita. Satu2nya sumber tumbuhan yang lengkap ada kesembilan-sembilan pada satu sumber. Yang lain2 dari sumber haiwan dan tenusu. Apakah fungsi kesembilan-sembilan asid amino perlu ini? Mengapa mereka sangat penting kepada manusia? Mari kita baca apakah fungsi setiap satunya....

1. Histidine  Histidine berfungsi untuk membina dan membaiki tisu yang rosak. Ia juga penting untuk mengekalkan kesihatan tiub mielin yang melindungi sel saraf kita. Kita memerlukan histidine untuk meng…

Cara Mendaftar Sebagai Pengedar Bebas Shaklee

Salam & selamat sejahtera sejahtera rakan2 semua..hari ni saya nak kongsikan jawapan pada soalan beberapa orang customers saya: 1. Camner nak join Shaklee?
2. Berapa kena bayar yuran kalau nak join Shaklee?
3. Boleh terus dapat harga ahli ke kalau join Shaklee?
4. Selain dapat beli Shaklee dgn harga paling murah, apa lagi saya dapat kalau join Shaklee?
5. Kalau saya nak buat bisnes Shaklee, sapa nak ajar saya? Itu sebahagian la soalan-soalan yang selalu saya dapat dari customers saya. Dan selalunya saya suka explain face to face je sebab lagi senang nak faham. Tapi untuk kali ini saya kongsikan dulu di sini secara asasnya. Further details boleh pm saya sebab saya lagi prefer direct explanation sebab setiap dari kita adalah berbeza dari segi pemahaman masing-masing. :) 1. Camner nak join Shaklee?
Ada 2 cara untuk mendaftar sebagai Pengedar Bebas Shaklee (atau selalunya dipanggil Shaklee Independent Distributor-SID): Pertamanya adalah dengan mendaftar sebagai Pengedar Bebas Shaklee s…

Rezeki terletak dalam kekuasaan Allah atau di tangan Allah, bukan di ta­ngan makhluk..

Hai & salam semua..apa khabar?
Hari ni saya nak kongsikan satu takzirah yang saya pinjam dari satu blog ni, memang indah tulisannya; http://www.islamituindah.my/semua-rezeki-datangnya-dari-allah-swt

Topiknya mengenai rezeki.

Umat Islam perlu yakin dengan sepenuh-­penuhnya bahawa rezeki terletak dalam kekuasaan Allah atau di tangan Allah, bukan di ta­ngan makhluk.

Mahfum Firman Allah (Saba’:24)
Katakanlah: “Siapakah yang memberi rezeki kepada mu dari langit dan dari bumi?” Katakanlah: “Allah”, dan Sesungguhnya Kami atau kamu (orang-orang musyrik), pasti berada dalam kebenaran atau dalam kesesatan yang nyata.

Mahfum Firman Allah (Al-Ankabut:60)
Dan berapa banyak binatang yang tidak (dapat) membawa (mengurus) rezekinya sendiri. Allah-lah yang memberi rezeki kepadanya dan kepadamu dan Dia Maha mendengar lagi Maha mengetahui.

Mahfum Firman Allah (Ali Imran:26):
Katakanlah: “Wahai Tuhan yang mempunyai kerajaan, Engkau berikan kerajaan kepada orang yang Engkau kehendaki dan Engkau cabut keraja…

Kelebihan Omegaguard Shaklee Berbanding Minyak Ikan Jenama Lain

Omega-3 mungkin agak janggal tetapi DHA & EPA memang sinonim dengan kandungan nutrisi dalam susu formula anak-anak kita. Tahukah anda, omega-3 bukan sahaja baik untuk kanak-kanak, bahkan untuk kita seisi keluarga?

KEBAIKAN OMEGA-3 TERHADAP KESIHATAN KITA
Membantu mengurangkan risiko kanser seperti colon, payudara, prostate yang mana semuanya ada kaitan dengan kekurangan pengambilan omega-3. Memperbaiki kesihatan arteri dengan membantu menyingkirkan pembentukan plak dan penggumpalan darah dalam arteri yang menuju ke otak Memperbaiki tahap kolestrol dengan menurunkan tahap triglycerides dan menaikkan tahap HDL (kolestrol baik). Kebaikan ini mampu diberikan oleh DHA dan EPA. Memperbaiki kesihatan sendi dengan mengurangkan keradangan sendi yang berkaitan dengan arthritis dan osteoarthritis. Memperbaiki kesihatan tulang dengan mempengaruhi kesan terhadap tahap kalsium dalam badan, mengurangkan risiko tulang reput. Memperbaiki kesihatan mental dengan membantu melindungi sel saraf di dalam …

Tips Untuk Memilih Produk Protein Soya (Soy Protein) Yang Baik

Salam semua. Jumpa lagi kita.. kali ini saya nak share panduan atau tips memilih protein soya (soy protein) yang baik unuk kesihatan kita. So lepas ni, kita dah boleh memilih yang mana lagi berbaloi untuk kesihatan kita juga money value juga!

*Kredit pada website ini: http://www.healthsachoice.com/supplements/the-real-facts-and-myths-about-soy-protein/


Soy Quality Control Checklist

Do not purchase soy powders and expect them to produce positive health results unless you know that the following “ESSENTIAL SEVEN” quality controls have been met by the manufacturer:

1.___ The beans must be organically grown
(Sumber kacang soyanya mestilah ditanam secara organik. Shaklee memang menitik beratkan sumber bahan mentah untuk suplemennya dari sumber organik, bersih dan pastinya selamat untuk dimakan)
2. ___ The beans must NOT be genetically engineered
(ESP Shaklee dihasilkan dari non-GMO kacang soya. Secara umumnya, kacang soya yang yang telah diubah genetiknya lebih murah untuk dihasilkan dan ke…

Cara Hadapi GST Mulai April 2015

Antara topik hangat sekarang ni, dalam fb thread, kat insta, kat group whatsapp masing tak lain tak bukan pasal GST. Rata-rata ramai yang risau pasal kenaikkan harga selepas GST nanti. Sebenarnya secara jujur, saya sendiri tak nampak kat mana yang akan penurunan harga (maafkan saya kalau saya kurang arif pasal ini)..so nak tak nak kita terpaksa bersedia la ngan peningkatan kos sara hidup lepas ni..dari dok merungut-rungut kat FB atau whatsapp, better kita cari jalan terbaik untuk hadapi GST ni.

Tips dari saya adalah D.I.Y! (Do It Yourself)
Selagi boleh buat sendiri, kita buat.

Contohnya, harga sebiji kek mungkin akan naik disebabkan ada bahan-bahan mentahnya dikenakan GST. Apa kata kita belajar sendiri buat kek yang kita suka, kan dah jimat kat situ. Resipi boleh Google je sekarang..ada macam-macam blog rajin share resipi sekarang ni.. =)

Sama gak untuk service tax, mana yang boleh kita buat sendiri, kita buat. Dah jimat lagi.


Untuk maklumat lanjut bagaimana untuk dapatkan produk Shak…

Kesedaran Untuk Menjaga Kesihatan Dari Awal

Salaam semua & apa kabar?
Lama gak saya tak update blog kali ni..bukan takde idea nak bring forward tapi macam tahap kerajinan nak tulis tu tidak mengizinkan..hehehe
Sebenarnya saya just nak share kisah pagi tadi, mengenai salah sorang customer saya. Cukuplah saya bagitau nama dia Kak H. 10 tahun lebih berusia dari saya. Ibu kepada beberapa orang anak (tak sempat nak tanya tadi! huhu) dan kini menjalankan karier sebagai home based tailor..masyuk ni tambah lak nak dekat-dekat raya nanti..hehehe

Kisahnya, dia nak cari B-complex Shaklee. Untuk tenaga katanya sebab tempahan makin banyak, so badan mesti sentiasa cergas.
Dari cerita suplemen terus meleret bersembang (whatsapp je pun..sekarang kan semua dah online! hehehe) sampai ke topik penjagaan diri. Puncanya saya tanya dari mana dia kenal produk Shaklee ni..dia cakap dah 15 tahun dia tahu pasal produk-produk Shaklee, tapi time tu orang tak berapa nak percaya produk Amerika ni..tambah lak Amerika ni bukan negara favourite time tu..so…