Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari April, 2015

Ketahui 6 Cara Atasi Keletihan Pada Ibu Hamil

Bismillahirrahmanirrahim..

Mesti ramai yang mengalami masalah ini terutamanya pada trimester terakhir ni. Rasa lemah, lesu, tidak bermaya kadang kala menyebabkan aktiviti si ibu kian terbatas. Tambahan pula jika kehamilan itu adalah kehamilan kedua, ketida dan seterusnya. Tanggungjawab terhadap ahli keluarga lain turn tergendala jika si ibu tidak bermaya..kesian pada si ibu juga kesian pada anak-anak yang lain kan?

Mengapa ibu berasa terlalu letih?
Bayi dalam kandungan hidup selama 24 jam dan metabolismanya sentiasa bekerja walaupun ketika waktu tidur ibu. Sudah tentu ia memberi kesan kepada tindak balas badan anda.
Semakin anda membesar, tidur menjadi semakin sukar. Pergerakan bayi, larian ke bilik air, berpeluh di waktu malam dan peningkatan kadar metabolism badan mungkin mengganggu tidur anda. Begitu juga dengan masalah kaki kejang yang pastinya mengejutkan tidur malam anda.



Bagaimana meredakan keletihan:
Peka badan keperluan badan anda - jika si ibu kerap berasa letih, berhenti se…

Fenomena Halo (bulatan dikeliling matahari) Pada 28 April 2015

Bismillahirrahmanirrahim..
Subhanallah..mesti ramai yang berkesempatan tengok fenomena matahari yang dikelilingi satu lingkaran bulat di sekelilingnya atau lebih dikenali sebagai fenomena halo. saya mula sedar fenomena indah ini dalam pukul 1 tengahari. Memang cantik matahari hari ini. Saya sendiri pun tidak ketinggalan untuk merakamkan detik indah walaupun matahari agak terik hari ni..



MenurutWikipedia, fenomenahalo adalah lingkaran cahaya seakan-akan pelangi yang mengelilingi Matahari atau Bulan. Ia adalah sejenis fenomena optik. Ia adalah fenomena yang lebih kerap terjadi daripada kejadian pelangi. Di bahagian Eropah dan sebahagian daripada AS sering berlaku dan boleh dilihat dalam lingkungan dua kali seminggu. Pernah gempar di utara Semenanjung Malaysia apabila fenomena ini berlaku antara pukul 2.15 petang hingga 2.40 petang, 6 Ogos 2007 yang lalu dan juga pada 28 April 2015 dalam lingkungan pukul 1.30 petang hingga 2.20 petang.

Halo merupakan fenomena semulajadi yang berupa li…

SIAPAKAH DR FOREST SHAKLEE?

Bismillahirrahmanirrahim.. Mesti ramai yang dah dapat viral print screen dari seorang bekas duta produk kesihatan yang kehilangan ovarinya baru-baru ini akibat kesan sampingan produk terbabit. Secara peribadinya saya turut bersimpati dengan beliau akibat pengambilan suplemen terbabit. Walaupun beliau telah mengaitkan produk Shaklee dengan "suplemen sampah" yang dikatakan oleh beliau, mesej yang cuba disampaikan oleh beliau kepada pengguna lain adalah jelas, jangan sesekali menggunakan produk yang belum tentu lagi tahap keselamatannya serta keberkesannya. Mengapa saya yakin dengan produk Shaklee walaupun fitnah demi fitnah telah dilontarkan pada jenama Shaklee ini? Saya yakin kerana pengasasnya sendiri iaitu Dr Forest Shaklee telah mengalami masalah kesihatan yang kronik dan mampu melawan penyakitnya dengan suplemen beliau sendiri. Siapakah Dr. Shaklee ini? Forrest C. Shaklee dilahirkan pada November 1894 di Carlisle, Iowa. Sejak kecil Dr Shaklee telah didiagnosis menghidap …

SEJARAH PENCAPAIAN TERBAIK SHAKLEE

Bismillahirrahmanirrahim..

Hari ni saya nak kongsikan sedikit info mengenai sejarah pencapaian Shaklee sehingga ia diangkat menjadi jenama terkemuka di dunia. Dengan reputasi sebegini, tak hairanlah Shaklee semakin mendapat tempat dihati mereka yang amat mementingkan penjagaan kesihatan mereka sekeluarga.



Sejarah Pencapaian Shaklee (1956-Kini)


(Sumber)


Kajian Klinikal Shaklee
Kajian demi kajian juga telah dilakukan secara berterusan untuk memastikan produk Shaklee benar-benar berkesan dan juga selamat digunakan oleh pelanggan mereka. Di Shaklee, kajian saintifik telah menjadi strategi korporat selama lebih 30 tahun. Komitmen kami untuk penyelidikan klinikal dan saintifik memisahkan Shaklee daripada pertandingan dan telah mengakibatkan lebih 100 kertas-90 daripada mereka yang diterbitkan dalam jurnal saintifik saintifik. Kajian penyelidikan Shaklee direka bentuk untuk membantu memajukan keadaan pengetahuan saintifik dalam bidang sains kesihatan dan pemakanan, dan mereka adalah komponen …

PERBEZAAN SHAKLEE DENGAN JENAMA SUPLEMEN KESIHATAN LAIN

Bismillahirrahmanirrahim..

Hari ini saya kongsikan PERBEZAAN Shaklee dengan produk-produk lain di pasaran kita sekarang. Seterusnya membolehkan kawan-kawan mempercayai produk Shaklee lebih dari produk suplemen lain di pasaran.

Shaklee produk pemakanan diiktiraf oleh kerajaan sebagai makanan. Banyak syarikat pemakanan dianggap syarikat ubat.Shaklee adalah pembekal terbesar di dunia bagi vitamin dan mineral, dan dianggap sebagai peneraju dalam industri pemakanan.Shaklee menjalankan ujian ke atas produk mereka sendiri, sama ada diuji secara klinikal oleh luar, atau sumber-sumber yang tidak berat sebelah (seperti Universiti Yale dan Harvard University) yang menyediakan bukti saintifik bahawa produk-produk terurai dan boleh digunakan oleh badan anda. Beratus-ratus ujian ini diterbitkan dalam jurnal pemakanan dan perubatan seperti:The American Journal of Clinical NutritionJurnal PemakananJurnal Persatuan Dietetik AmerikaJurnal Fisiologi Gunaan, danThe American Journal of CardiologyTerdapat …

Kebaikan Ekstrak Biji Anggur Dalam Vita-E Complex Shaklee

Bismillahirrahmanirrahim..

Hari ni saya ingin kupas sedikit mengenai kelebihan Vita-E Complex Shaklee yang berbeza dari vitamin E lain di pasaran. Ini kerana Vita-E Complex Shaklee digabungkan dengan ekstrak biji anggur dan juga Selenium. Apakah kelebihan ekstrak biji anggur ini? Kali ini saya kupas sedikit mengenai ekstrak biji anggur dahulu, next entry Selenium pula ye? =)


Kandungan Vitamin E, flavonoid, asid linoleik, dan OPC (sejenis bahandalam terkandung dalam anggur, dikenali sebagaioligomeric proanthocyanidin complexes (OPC)yang merupakan sumber antioksidan kuat) yang amat tinggi boleh ditemui pada biji anggur. Sebatian-sebatian ini juga boleh didapati dalam kepekatan yang lebih rendah dalam kulit anggur. OPC juga terdapat dalam jus anggur dan wain, tetapi dalam kepekatan yang lebih rendah. Resveratrol adalah satu lagi sebatian anggur yang berkaitan dengan OPC dan didapati terutamanya dalam kulit. Resveratrol telah menjadi sangat popular sebagai bahan antioksida dan sedang dik…

5 Tips Untuk Elakkan Kanak-Kanak Tidur Lewat

Bismillahirrahmanirrahim..


Berikut adalah sekadar pengkongsian saya, ibu kepada 3 orang anak-anak yang masih kecil berusia dari 1 tahun hingga 7 tahun. Setiap kanak-kanak adalah berbeza, maka keberkesanan tips yang akan sayan kongsikan ini mungkin berbeza-beza.. =)

Pastikan anak-anak mandi sebaik sahaja hari senja. Saya suka mandikan mereka dan siapkan mereka dengan bedak baby. Bagi badan mereka selesa dan rasa segar. Bila badan segar, nak rehat pun selesa, kan?Sediakan makan malam awal, paling lewat pukul 8 malam. Ini untuk memastikan anak-anak sudah kenyang dan bersedia untuk berehat.Elakkan menyediakan makanan yang manis-manis seperti aiskrim kepada anak-anak. Ini kerana kita tidak mau anak-anak kita "terlebih tenaga" untuk berjaga sampai lewat malam.Hadkan masa untuk anak-anak menonton tv, mungkin pukul 10.00 malam umpamanya. Walaupun stesen tv sekarang terdapat berpuluh-puluh pilihan channel, hadkan hanya sampai pukul 10 malam, dan mintak mereka bersedia untuk masa tidu…

Kenapa Perlu Daftar Sebagai Ahli Dengan Shaklee?

Bismillahirrahmanirrahim..
Saya teringat seorang pelanggan saya pernah tanyakan saya soalan ni dulu pada saya. Masa tu dia belum lagi berdaftar sebagai Pengedar Bebas Shaklee. Katanya dia tak nak berniaga Shaklee, so kenapa dia perlu register sebagai ahli? Ini adalah jawapan saya pada soalan beliau:
1. Sebagai ahli, dia layak membeli semua produk Shaklee pada harga ahli, harga paling murah dia boleh dpt dari mana2 distributor, tak perlu nak survey-survey harga merata dah..
2. Sebagai ahli, kalau dia beli produk, dia akan dapat point uv gak. Dapat minimum 150uv, dia dapat cash back bonus balik. Kalau dia beli dari upline dia sekalipun, dia still boleh dapat uv tu. Kalau tak jadi ahli, tak dapat uv la..
3. Sebagai ahli, dia akan dapat info-info terkini dari Shaklee. Bukan setakat promosi je, kelas2 nutrisi pun disediakan..ada yang berbayar ada yang FOC. Barulah rasa confident nak ambil suplemen yang mana kalau ada ilmu kan?
4. Bonus Shaklee bukan setakat cash bonus pembelian melebihi 15…

5 Tips Untuk Cegah Kanak-Kanak Mudah Demam dan Selesema

Bismillahirrahmanirrahim..Sekarang ni hampir kata setiap petang hujan akan turun lebat..sementara sebelah tengaharinya akan panas terik..syukur alhamdulillah..rezeki hujan pemberian Allah. Kalau tak mau kemarau dibuatnya dalam cuaca panas camni.Selalunya masa musim hujan panas hujan panas sebegini, apa yang dirisaukan adalah kesihatan anak-anak kecil yang amat mudah sekali dijangkiti demam dan selesema. Lagi merisaukan kalau batuk pun turut singgah sekaki. Berikut saya kongsikan beberapa tips yang pernah dikongsikan oleh kawan-kawan saya untuk mengelakkan kanak-kanak dari dijangkiti selesema:1). Berikan kanak-kanak minuman suam seperti susu suam, milo suam ataupun sup untuk memanaskan badan mereka ketika dingin hujan lebat. Batuk dan selesema mudah menjangkiti kanak-kanak yang kerap terdedah pada cuaca sejuk.2). Sekiranya kanak-kanak telah berhujan, segera mandikan mereka dengan air suam atau air pili biasa (jangan terlalu sejuk), pastikan kepalanya juga dibasahkan.3). Sekiranya merek…

Promosi April

Enjoy it!

Turun Berat Badan Cara Shaklee

Bismillahirrahmanirrahim.. Bulan promosi set kuruskan badan secara sihat dengan Shaklee makin ke penghujungnya. Tinggal lagi 9 hari lagi utk dapatkan set-set cadangan kuruskan badan mengikut keperluan kita. Setiap individu adalah unik, oleh itu pengambilan suplemen yang sesuai amatlah penting untuk memastikan keberkesanan produk dan juga hasil yang diidamkan. Hari ni saya nak share sikit mengenai konsep kuruskan badan secara sihat dengan cara Shaklee. Semua nak kurus kan? tapi betul ke cara kita nak kuruskan badan ni? Kalau boleh, bila dah kurus nanti tak nak la berat naik balik disebabkan cara diet kita tidak sihat. Orang cakap diet yo-yo..kejap turun kejap naik..sayang je kan? Ini STEP #1 untuk kurus dengan sihat, iaitu BUANG. Buang apa? Kita buang toksin-toksin keluar dari badan kita. Toksin-toksin ini menghalang badan kita dari menyerap nutrisi dari pemakanan sihat kita. Kekurangan nutrisi boleh menyebabkan berbagai akibat yang tidak diingini termasuklah berat badan berlebihan. …

5 Cara Untuk Turunkan Paras Kolestrol Secara Semulajadi

Assalamulaikum /salam sejahtera pada kawan-kawan sekalian.. Hari ni saya nak kongsikan lagi sedikit info mengenai penyakit dan cara semulajadi untuk merawatinya. Ingat! kita hanya mencuba, pada Allah jua kita mengharapkan penyembuhannya. Aamiin. Okey kali ini saya nak kongsikan mengenai cara rawatan semulajadi untuk penyakit kolesterol tinggi dalam salur darah kita. Rasanya ramai yang arif mengenai penyakit ini kan? Walaupun begitu secara terperinci penerangannya boleh diikuti DI SINI. Ada bermacam-macam cara atau tip-tip yang dikongsikan oleh blog-blog kesihatan untuk atasi masalah ini, tapi saya agak tertarik dengan tip-tip yang dikongsikan oleh blog livestrong.com ini. Penerangan selanjutnya adalah seperti di bawah:
Langkah 1:Tambahsecawansetengahoatmealuntuksarapananda, menggantikantelur,sosejdankentanggoreng.Oatadalah cara yanglazatuntuk mengurangkanpengambilanlemaktepudankolesterol,dania meningkatkanpengambilanserat larut.Serat larutmelekat kepadakolesterolLDLsehingga dapatdikumuhkan…