Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2015

Perlukah Ibu Hamil Mengambil Vitamin Tambahan?

Bismillahirrahmanirrahim..

Perlukah Ibu Hamil Mengambil Vitamin Tambahan?Ibu hamil yang mengalami mabuk hamil atau alah kepada sesetengah makanan, sukar untuk memenuhi keperluan nutrisi penting nereka dan bayi. Oleh itu, pengambilan diet seimbang adalah apa yang wanita hamil perlukan. Tetapi hakikatnya, pemakanan seimbang adalah satu perkara yang sukar untuk dilengkapkan, oleh itu vitamin dan mineral tambahan antenatal adalah satu jaminan untuk membantu anda memenuhi keperluan nutrien  ibu hamil.

Ibu hamil disarankan mengambil 400mcg asid folik sehari bagi 12 minggu pertama kehamilan. Apabila kandungan kita semakin membesar, ibu hamil akan memerlukan zat besi tambahan. Tahap zat besi dalam badan kita akan diperiksa semasa hamil dan doktor akan menasihatkan mengenai apa yang kita perlukan. Kalsium juga penting dan ibu hamil kini memerlukan sebanyak dua kali ganda jumlahnya sehari berbanding sebelum ini.

Tanyalah doktor anda mengenai multivitamin khas untuk kehamilan. Ia seh…

TIPS DALAM PENJAGAAN BAYI PRA-MATANG SETELAH KELUAR DARI NICU (NEONATE INTENSIVE CARE UNIT)

Bismillahirrahmanirrahim.. Anak kami yang pertama, dilahirkan pada usia kandungan baru nak cecah 27 minggu. Bayi kami terpaksa dilahirkan secara c-sect akibat saya mengalami pendarahan. Alhamdulillah, Ammar Fayyadh selamat dilahirkan denga berat hanya 1kg! Ya, kami harus bersyukur kerana ada "kawan-kawan seNICU" Fayyadh hanya seberat 600g dan sudah pasti cabaran mereka lebih berat berbanding kami. Hari ini, saya akan ceritakan serba sedikit dan sekadar berkongsi pengalaman kami dalam menjaga bayi pra-matang (deliver pada usia kandungan 27 minggu), semoga kita sama-sama beroleh manfaat dari perkongsian ini. TIPS DALAM PENJAGAAN BAYI PRA-MATANG SETELAH KELUAR DARI NICU (NEONATE INTENSIVE CARE UNIT) 1.Berikan bayi susu ibu sekerap yang mungkin kerana susu ibu mampu menguatkan sistem pertahanan badan anak kecil ini dari serangan penyakit. Bayi pra-matang selalunya akan minum susu dalam jumlah yang kecil berbanding bayi full term. Pastikan sedawakan bayi setiap kali penyusuan. 2.Pa…

Special Promotion For New Enrollment & FREE VITA-LEA WITH IRON!

As salam..
Dapatkan multivitamin VITA-LEA WITH IRON (worth RM88.75) secara PERCUMA apabila anda mendaftar sebagai ahli (hanya RM68.90) dan membuat sebarang pembelian produk lain dari Shaklee. Hubungi saya sekarang di 012-7106550 untuk mengetahui bagaimana anda boleh mendapatkan produk Shaklee dengan HARGA AHLI dan VITA-LEA WITH IRON SECARA PERCUMA!
Promosi berlangsung mulai May-Oct 2015.

Alfalfa Maut?

Bismillahirrahmanirrahim.. Rasanya ramai yang telah sedia maklum mengenai kes baru2 ini yang melibatkan seorang pelajar kejururawatan yang didakwa telah meninggal dunia akibat pengambilan suplemen Alfalfa Complex Shaklee. Kemudiannya waris tampil dengan status update fbnya menafikan bahawa kematian arwah adalah disebabkan oleh mana2 suplemen yang pernah diambil arwah. Faktor kematian disyaki berpunca dari penyakit migrain kronik arwah sendiri.
Bagi pihak Shaklee pula, satu memo telah dikeluarkan untuk menamatkan resah pengguna2 tegar suplemen Alfalfa Complex Shaklee. Sekali lagi, Shaklee telah meyakinkan pengguna2 produknya melalui pelbagai ujikaji2 selama bertahun2 terhadap semua produk kesihatannya. Boleh refer ada memo di bawah ini untuk penerangan yang lebih lanjut dari Shaklee.

Untuk pertanyaan lebih lanjut, boleh hubungi nombor yang tertera pada memo di atas. Oleh yang demikian, tak perlu lah kita gusar untuk menggunakan produk2 kesihatan Shaklee untuk membina tahap kesihatan yang …

Perbezaan antara minyak ikan dan minyak hati ikan kod

Bismillahirrahmanirrahim..
Pengambilan suplemen omega 3 bukan perkara baru untuk rakyat Malaysia. Ada yang mengambilnya sebagai suplemen untuk jantung yang sihat, untuk mengawal paras kolesterol dalam darah, dan ada juga yang memberikannya untuk anak-anak mereka. Salah satu suplemen untuk kanak-kanak yang mengandungi omega  adalah dari sumber minyak hati ikan kod. Tahukah anda perbezaan antara omega 3 dari sumber minyak hati ikan kod dan sumber minyak ikan?

Berikut saya kongsikan satu soal jawab dari website kesihatan:

Perbezaan antara minyak ikan dan minyak hati ikan kod
Dari : Ann (US)

SOALAN:
Saya akan menghargai jika kamu terangkan perbezaan di antara minyak ikan dan minyak ikan kod. Yang adalah yang terbaik untuk mengambil untuk meningkatkan kesihatan saya?
Ann

JAWAPAN:
Satu soalan yang biasa Ann.
Berikut adalah jawapan anda.

Suplemen kesihatan Omega 3 minyak ikan adalah pemakanan tambahan yang mengandungi minyak yang diperolehi daripada daging berlemak ikan air sejuk seperti salmon, mak…

Kebaikan Kacang Soya Pada Kesihatan Kita

Bismillahirrahmanirrahim..Saya sejak kecil memang tak suka minum susu kacang soya sebab pada saya ia berbau seperti plastik. Tapi selepas minum air soya yang mak saya process sendiri, baru terasa betapa lazatnya air kacang soya..fresh sangat rasanya dan totally takde bau plastik langsung! Sekarang ni saya tersangkut lak pada Energizing Soy Protein Shaklee. Pastinya tanpa bahan pengawet, perisa dan pewarna tambahan. Dan pastinya rasanya juga amat lazat!Apakah kebaikan minum susu kacang soya?1). Soya mengandungi fitoestrogen, bahan kimia yang terdapat dalam makanan tumbuhan. Terdapat beberapa jenis fitoestrogen tetapi yang dijumpai dalam produk kacang soya dipanggil isoflavon. Soya isoflavones (daidzein dan genistein) telah menarik banyak penyelidikan dan beberapa kajian menunjukkan bahawa wanita yang diet soya yang kaya mungkin mempunyai risiko yang lebih rendah daripada kanser payudara. Walau bagaimanapun, ia tidak jelas sama ada genetik (yang mempengaruhi cara badan metabolises makan…

Mahukan kulit cantik tanpa bahan kimia berbahaya?

Bismillahirrahmanirrahim..Siapa tak nak kulit yang gebu, bebas cela, mulus, tona kulit sekata dan yang penting sihat, kan? Kalau tak masakan bila ada produk baru dipasaran utk putihkan kulit, anjalkan kulit mesti laris macam pisang panas. Tak ramai yang sempat nak selidik dari mana produk tu dihasilkan, apa bahan2 yang ada kat dalam produk tu sampai ada yang kulit boleh putih melepak tak sampai seminggu! Secara logiknya bahan2 semulajadi tidak akan memberikan impaks sebegini pada badan manusia. Tahukah anda dengan membeli produk kesihatan atau kecantikan sebarangan bakal mengundang maut sekiranya produk terbabit mengandungi racun terkawal??Mengapa perlu obses untuk berkulit putih? Tahukan anda berapa ramai artis dan selebriti yang berkulit sawo matang but yet muka mereka amat menarik walau tanpa sebarang make up tebal?Amalkan minum air masak secukupnya, ambil pemakanan yang seimbang dari segala aspek nutrisinya, dan rajinlah melakukan aktiviti fizikal dan riadah. Badan yang sihat akan…

Nak multivitamin VITA-LEA WITH IRON secara PERCUMA??

Bismillahirrahmanirrahim..Salah satu berita gembira untuk setiap pendaftaran baru pengedar bebas Shakle bermula bulan Mei ini. Multivitamin Vita-lea With Iron secara PERCUMA (worth RM 88.75 RP) akan diberikan kepada setiap ahli yang baru mendaftar dengan sebarang pembelian! Maknanya jika anda mendaftar sebagai ahli sekarang, dan membuat sebarang pembelian peroduk Shaklee (as minimum as RM28!), ada layak untuk memiliki multivitamin VITA-LEA WITH IRON secara PERCUMA!!Mudah dan jimat kan? Sama ada untuk kegunaan sendiri atau untuk menambah pendapatan anda sekeluarga, Shaklee memang pilihan bijak anda!Hubungi saya sekarang di 012-7106550 untuk mendaftar sekarang!