Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai, 2015

Kisah Jubah Putih Bertompok Biru

Bismillahirrahmanirrahim..

Hari ni saya nak kongsikan testimoni salah seorang pengguna Basic H2 yang berusaha untuk selamatkan jubah putih anaknya (bersekolah di sekolah tahfiz). Jubah putih anaknya terpercik dakwat pen yang agak banyak gak la sampaikan boleh la buat hati ini give up nak cuci dah..tapi alhamdulillah beliau memang jenis tak cepat putus asa. Dia call saya dan tanya pasal Basic H2. Dia pernah terbaca kat satu blog mengenai Basic H2 dulu dan kali ini beliau nak cuba pada jubah putih anaknya.


Selepas seminggu, saya cuba nak dapatkan update dari beliau tapi malangnya dia sibuk nak uruskan anaknya kembali ke asrama. Balik dari sana, esoknya dia terus share testimoni beliau dengan eksperimen jubah putih anaknya.. =D 

















Kata beliau lagi, jubah tu harganya dalam RM80++, Basic H2 lak lebih kurang separuh harga je dari jubah tu, siap berbaki lagi..lepas ni dia nak try lagi 1000 kegunaan lain yang dicadangkan untuk penggunaan Basic H2. =D

Seronok sebenarnya berkongsi testimoni ni.…

Kenapa Susah Nak Stop Guna Shaklee Get Clean Dish Wash Concentrate Lepas Cuba Sekali?

Bismillahirrahmanirrahim..

Rasanya masih tak terlewat lagi saya nak ucapkan Selamat Hari Raya & Maaf Zahir dan Batin pada semua kawan-kawan saya ni. =)
Penat tak basuh pinggan mangkuk raya baru-baru ni? hehehe
Ada orang guna polisterin terus, tapi kadang kala segan gak nak guna polisterine kalau nak hidang pada pakcik makcik kan? Time nak basuh confirm kuar ayat template ni, "Takpe la..letak je situ..nanti saya cucikan.." hehehe
Padahal baju raya pun dan lencun ngan air sabun! huhuhuhu

Anda memang patut guna Shaklee Get Clean Dish Wash Concentrate!

Antara rangkaian produk Shaklee Get Clean yang paling saya suka adalah Get Clean Dish Wash Concentrate. Sabun cuci pinggan la senang kata. Sangat baik untuk mereka yang berkulit sensitif, especially yang allergik pada sabun tu..tak yah dah la pakai sarung tangan getah bila nak mencuci.  Yang pastinya, penggunaan memang menjimatkan. Pernah dulu ada satu customer ragu-ragu nak beli produk ni sebab katanya, "sikit sangat..betul ke…

9 Cadangan Suplemen Yang Dapat Membantu Kanak-Kanak Sembuh Dari Chicken Pox

Bismillahirrahmanirrahim..

Sebelum ni saya dah kongsikan sedikit info mengenai chicken pox, apakah simptomnya, serta cara rawatannya sama ada melalui perubatan moden dan juga tradisional. Kali ini saya nak kongsikan pula, makanan tambahan yang boleh membantu anak-anak kita untuk sembuh sepenuhnya dari chicken pox tadi. Suplemen-suplemen ini dapat membantu dari masa dijangkiti chicken pox
sampailah selepas anak-anak sembuh dari demam.


Vitamin yang dipercayai dapat memberikan manfaat kepada mereka yang mengidap chicken pox termasuklah vitamin B-12, vitamin A dengan beta karotena, dan vitamin D, E, dan K. Kenyataan ini disokong oleh pengamal perubatan tradisional kerana vitamin A dan beta karotena sangat baik untuk kulit dan dalam menangkis jangkitan virus. Vitamin B-12 pula dapat memberikan bantuan dengan membantu individu untuk berasa lebih baik. Walaupun banyak vitamin B-12 boleh didapati di kaunter, suntikan vitamin ini juga boleh diberikan oleh doktor. Baki vitamin D, E, dan K pula da…

5 Petua Tradisional Untuk Melegakan Simptom Chicken Pox Pada Kanak-Kanak Yang Ibu Bapa Perlu Tahu

Bismillahirrahmanirrahim..

Seiring dengan arus modenisasi, petua tradisional untuk merawat penyakit kian lupakan dan digantikan dengan perubatan moden. Ada yang tak yakin dengan perubatan tradisional ini memandangkan tak da kajian saintifik dijalankan untuk membuktikan keberkesanannya. Pada saya, tak salah untuk memilih perubatan moden memandangkan keberkesanannya telah diuji oleh mereka yang pakar, namun kalau tiada perubatan tradisional, masakan perubatan moden boleh memulakan kajian mereka kan?

Masa mula-mula baby Harith dan Mia kena chicken pox hari tu, kami terus bawak diorang ke hospital. First sebab kami nak confirmkan itu memang simptom chicken pox, kedua kami nak ubatan moden la yang saya rasa lagi cepat boleh sembuh. So, hari tu kami dapat calamine lotion, PCM syrup ngan antiviral (liquid form). Prescribed untuk 5 hari je..

After 5 hari, ruam baru memang takde dah, tapi parut-parut besar yang tengah nak kering memang buat baby Harith merengek je siang malam..

Later mintak tol…

Info Berkaitan Cacar Air (Chicken Pox) Yang Ibu Bapa Perlu Tahu

Bismillahirrahmanirrahim..

Bila dah anak-anak kena demam ni, hati mulalah risau kan? Mula start tanya doktor, mak, dan kawan-kawan yang pernah ada experience. Sejauh mana chicken pox ni boleh memudaratkan anak-anak saya? Saya suka baca satu artikel ni oleh myhealth.gov berkaitan dengan chicken pox dan hari ini saya kongsikan pada kawan-kawan semua, supaya setidak-tidaknya kita as parents boleh bersedia. =)


Apakah Chicken Pox?

Chicken pox juga dikenali sebagai cacar air, jintungan atau bertih (mengikut dialek daerah). Ia disebabkan oleh virus Varicella (kumpulan virus herpes) dan amat mudah berjangkit. Ia berlaku pada semua peringkat umur, biasanya pada kanak-kanak. Ia lebih teruk sekiranya berlaku kepada orang dewasa. Rebakan adalah melalui sentuhan atau titisan cecair daripada orang dijangkiti. Rebakan juga berlaku melalui bahan tercemar dengan cairan cacar seperti pada pakaian atau tuala dari penghidap chicken pox.

Pengidap chicken pox boleh merebakan virus sehingga 48 jam sebelum rua…

5 Perkara Penting Yang Ibu Perlu Ambil Perhatian Semasa Menjaga Bayi Yang Dijangkiti Chicken Pox

Bismilllahirrahmanirrahim..
Salam, Rasamya  masih tak terlewat saya ucapkan selamat hari raya aidilfitri & maaf zahir dan batin. Start raya ke-5 sampai la hari entri ni ditulis, dua dari tiga anak saya dapat chicken pox. Susah nak kata dapat dari mana sebab time raya kan? Orang ke sana ke mari.. 😊 Untuk anak yang no dua, umur dah 4 tahun so effect kat dia tak nampak severe sangat selain menggaru kudis chicken pox je merata badan dia. Tapi untuk baby memang kesian..banyak perkara yang perlu ambil lebih perhatian oleh ibu dan bapa. Di sini saya share sikit perkara yang kami  amik extra cautious untuk jaga baby Harith masa dia chicken pox ni:



1. Bibir dan kulit di sekitar bibir bayi selalunya akan kering akibat suhu badan yang tinggi akibat demam. Sapukan bibir bayi dengan air sekerap mungkin bagi mengelakkan kekeringan kulit bibir. Sekiranya perlu, boleh sapukan lip balm atau VCO pada bahagian berkenaan bagi mengelakkan bibir merekah akibat kekeringan.

2. Selalunya kalau kita bawa bayi y…

Fungsi Lecithin Shaklee Untuk Turunkan Berat Badan Secara Sihat Dan Selamat

Bismillahirrahmanirrahim..

Pernah dengar pasal lechitin dalam makanan especially gula-gula gummy anak-anak tak? Lechitin adalah bahan berminyak yang terhasil secara semulajadi dalam tumbuhan seperti soya dan haiwan (telur bahagian merah). Yang paling banyak digunakan secara meluas especially dalam pemprosesan makanan adalah dari sumber soya atau lebih dikenali sebagai soy lechitin (normally kod yang digunakan adalah E322). Tapi fungsi lechitin bukan terhad setakat dalam industri makanan sahaja, bahkan ia juga dijadikan sebagai suplemen / makanan tambahan. 



Tahukah anda bagaimana lechitin Shaklee boleh bertindak sebagai pembantu dalam sistem badan kita?

1) Lecithin membolehkan lemak, seperti kolesterol, tersebar dalam air dan dikeluarkan dari badan

Lecithin adalah sejenis lipid / lemak yang diperlukan oleh setiap sel hidup dalam tubuh manusia, menurut Phyllis A. Balch, pengarang "Preskripsi Untuk Penyembuhan Melalui Pemakanan. Lecithin membolehkan lemak, seperti kolesterol, terseba…

5 Tips Untuk Pastikan Picky Eater Makan Makanan Lengkap Dan Seimbang

Bismillahirrahmanirrahim..

Anda ada masalah dengan picky eater kecik anda? Mungkin tips-tips di bawah ini dapat membantu:



1.Masukkan elemen-elemen sihat ke dalam makanan kegemaran mereka.
Sebagai contoh, anak saya suka sangat nasi goreng dengan telur. Kalau saya tambahkan sayur dalam nasi goreng tu, alamatnya semua sayur disisihkan keluarkan pinggan. Baik tak payah campur sayur kan? SO sebagai alternatif lain, saya tambahkan sayur dalam bentuk kisar (shreaded) di atas nasi goreng. Atau saya campurkan dalam telur gorengnya. Buat macam scramble egg tu. Sedar tak sedar dah licin! Tapi pastikan kisar halus-halus ye! Sayur yang sesuai macam kobis bunga,  lobak merah,brocolli, timun, kobis dan seumpamanya. Untuk sayuran hijau macam sawi, bayam dan seumpamanya, saya cadangkan kisar halus dan masukkan dalam scrambled egg dia. =p


2.Ajak anak-anak join prepare makanan sekali so dia tau apa yang dia masukkan dalam makanan dia dan dia pun berminat nak rasa apa yang dia masak. Boleh ajak anak-anak bua…

Ketahui 4 Kaitan Antara Vitamin B-Complex Dan Penyakit Kencing Manis (Diabetes)

Bismillahirrahmanirrahim..

Penyakit kencing manis adalah antara penyakit yang kerap dihidap oleh rakyat Malaysia. Antara faktor yang dikenalpasti adalah pemakanan yang tidak seimbang, banyak mengambil makanan manis dan kurang aktiviti fizikal seperti bersenam. Ramai yang memilih untuk menjalankan perubatan dengan ubatan moden, dan tak kurang juga memilih perubatan secara tradisional. Kini ramai juga yang meilih untuk merawat kencing manis melalui pemakanan nutrisi tertentu sama ada melalui makanan segar mahupun dalam bentuk suplemen.


Antara vitamin yang sering dikaitkan dengan kencing manis adalah vitamin B-Complex. Apakah peranan vitamin B-Complex dalam merawat pesakit kencing manis?

1) B-Complex membantu menjarakkan kekerapan masa yang diperlukan untuk pesakit diabetes type 1 mengambil insulin.

2) Para penyelidik mengatakan bahawa apabila pesakit kencing manis type 1 dan type 2 menambahkan vitamin B kompleks dalam diet harian mereka, mereka akan kurang mengalami rasa kesemutan atau ke…

10 Suplemen Utama Yang Mampu Membantu Tingkatkan Kesuburan Wanita

Bismillahirrahmanirrahim..

Hari ni saya nak kongsikan satu artikel berbahasa inggeris yang sempat saya baca berkenaan nutrisi yang digalakkan pengambilannya bagi mereka yang merancang mahu mendapatkan zuriat.



10 Suplemen Utama Yang Mampu Membantu Tingkatkan Kesuburan

1) Vitamin C - wanita yang merancang untuk hamil haruslah mengambil vitamin c pada kadar yang tidak berlebihan kerana ia boleh menyebabkan bendalir serviks menjadi kering dan menghalang sperma dari sampai kepada ovum. Dos yang dicadangkan adalah tidak melebihi 500mg sehari. Vitamin C dapat memperbaiki paras hormon dan meningkatkan tahap kesuburan wanita.

2) Vitamin E - Vitamin E adalah antioksidan penting untuk kesuburan. Jumlah pengambilan yang dicadangkan adalah 400-800 IU setiap hari. Vitamin E dikatakan mampu mencegah dari keguguran janin.

3) Vitamin A - Vitamin A mempunyai kepentingan selaku antioksidan seperti vitamin E. Ia juga penting untuk kesihatan mata bagi bayi yang bakal dilahirkan, akan tetapi haruslah diambil…

Apakah Kepentingan Asid Folik Kepada Bakal Bapa?

Bismillahirrahmanirrahim..

Pengambilan asid folik atau B9 atau folate lebih sinonim dengan wanita hamil atau bercadang untuk hamil. Asid folik dikatakan mampu membantu menghasilkan ovum yang matang, dan memastikan pembentukan placenta ketika janin ditanam ke rahim ibu. Asid folik juga amat penting untuk bayi di dalam kandungan untuk mengelakkan kecacatan tiub neural dan spina bifida.

Tapi tahukah anda bahawa para suami juga amat dicadangkan untuk mengambil asid folik bagi tujuan yang sama?




Menurut Dr Zubaidi dalam blog peribadinya, menyatakan asid folik amat penting bagi membantu memperbaiki kualiti sperma yang rendah. Ia juga dikatakan boleh mengurangkan kecacatan kromosom pada sperma lelaki. Sperma yang mengalami kecacatan kromosom apabila disenyawakan dengan telur ovum, akan menghasilkan janin yang tidak akan hidup lama. Nauzubillah..

Selain itu, asid folik juga membantu dalam proses spermatogenesis - iaitu proses pertumbuhan sel sperma secara mitosis dan meiosis untuk menghasilkan …

Promosi Hebat Shaklee Sempena Hari Raya!

Promosi Hebat Hari Raya! Dapatkan B-Complex, multivitamin VITA-LEA For Children dan suplemen antioksidan VIVIX pada harga istimewa hanya untuk bulan ini!



Faedah B-Complex:
* Menambah tenaga.
* Mengurangkan stress.
* Melambatkan proses uban di rambut.
* Membantu meningkatkan konsentrasi.

Faedah Vita-lea For Children:
* Melengkapkan nutrisi yang diperlukan oleh badan yang tidak dapat dipenuhi oleh pemakanan seharian
* Meningkatkan kesihatan secara menyeluruh
* Menyokong jangka hayat hati, usus dan mata
* Meningkatkan kekuatan tulang dan sistem imunisasi
* Memberikan perlindungan menentang kerosakan radikal bebas
* Melindungi kesihatan jantung, otot dan fungsi saraf
* Meningkatkan kesihatan paru-paru, kolon dan prostat
* Menyokong pembinaan tulang yang kuat dan kesihatan tulang
* Membekalkan makanan kepada sel badan untuk tubuh yang lebih sihat dan bertenaga
* Mengekalkan tekanan darah yang normal dan rentak jantung yang normal
* Meningkatkan penghasilan sel darah merah untuk mengelak a…

5 Alasan Kenapa Saya Tidak Mengambil Suplemen (Dulu)

Bismillahirrahmanirrahim.. 

Saya dulu memang cukup malas nak makan suplemen. Bukannya apa, banyak alasan saya untuk kataan tidak pada suplemen. Bayangkan bertahun-tahun tak amik suplemen, ok je saya tengok. Takde apa pun yang perlu saya risaukan..ya, itu zaman belasan tahun dulu! hehehe start umur pertengahan 20-an, saya dah mula rasa akan keperluan suplemen pada kesihatan saya. 


Sebelum saya ceritakan apa yang saya mula sedar, saya kongsikan dulu apa top reason saya tak nak amik suplemen dulu:

Saya dah cukup sihat!Ya betul! Saya ok je sebelum tu walaupun tak amik sebarang suplemen. So, kenapa perlu amik suplemen kan? Tapi lama-kelamaan, bila saya mula notice perubahan diri saya. saya selalu rasa penat melampau setiap kali balik dari kerja. Rasa tak de mood nak keluar makan malam dengan kawan-kawan dan selalu weekends saya amik peluang tidur je..hehehe

Then saya start amik suplemen B-Complex (bukan Shaklee) tapi tak lama sebab tak tahan bau ragi kuat dan takde kesedaran lagi..hehehehe.


Bos…