Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2015

8 Perkara Yang Wajib Kita Tahu Sebelum Berdiet Untuk Kuruskan Badan Supaya Berat Tidak Naik Semula Selepas Berhenti Berdiet

Bismillahirrahmanirrahim..

Ramai yang ambil suplemen untuk kurus tapi tak nampak hasilnya..mula la kita rasa macam give up kan? Dengan macam-macam produk suplemen untuk kurus, orang ramai pun jadi rambang mata. Ada yang janjikan boleh kurus tanpa berlapar, dan ada gak yang janjikan boleh kurus tanpa bersenam. Boleh ke? Dan lebih tepat lagi, kurus secara sihat ke?



Sebelum kita mulakan apa-apa jenis diet sekalipun, 8 perkara ini wajib kita ambil tahu. Kalau tak, macam takde arah tujuan kita turunkan berat badan:

1. BMI

Apa itu BMI?
IJT adalah ukuran untuk menilai berat badan anda berbanding dengan ketinggian.

Bagaimana seseorang mengira BMI? BMI = Berat badan (kg) Tinggi (m) x Tinggi (m) Apakah klasifikasi BMI? Jika BMI anda (kg/m²) adalah Anda adalah < 18.5 Kurang berat badan 18.5 - 24.9 Mempunyai berat badan unggul 25 - 30 Berlenihan berat badan 30 atau lebih Obes
2. BMR

BMR (basal metabolic rate) merupakan jumlah keperluan kalori minimium yang dipe…

Siapa nak Free Membership Shaklee??

Bismillahirrahmanirrahim..

Ramai yang call saya bertanya bagaimana nak join membership Shaklee ni secara FREE ( ye, FREE OF CHARGE!). Ye la sapa tak nak kan? Sambil makan suplemen untuk baik taraf kesihatan diri, boleh dapat cash back bonus lagi (untuk minimum 150uv/sebulan). Lagi best kalau kita tak sengaja terbisnes lak Shaklee dengan kawan-kawan kita, sanak saudara, adik beradik etc, dapat naik rank, dapat cash bonus lain lak..sapa tak nak kan?



Back to our subject, sebenarnya ada 2 cara bagaimana kita boleh dapatkan FREE membership Shaklee ni.

Cara pertama adalah melalui pembelian produk Shaklee (dalam satu pembelian) yang melebihi 200uv.

Haa, mesti ada yang tanya apa tu UV kan? UV ni adalah point yang dipunyai oleh setiap produk yang kita beli. Setiap produk mempunyai nilai UV yang berbeza-beza bergantung pada harga. Lagi tinggi harganya, lagi tinggi nilai UV nya. Contohnya macam ESP yang ramai orang suka tu, satu ESP mempunya 39 nilai UVnya. Beli 4 can ESP dah cukup minimum UV …

Berapa lama multivitamin yang kita makan ambil masa untuk larut dalam badan?

Bismillahirrahmanirrahim..

Pernah tak terfikir untuk tengok apa yang jadi pada sesuatu yang kita makan, bila ia dah masuk dalam sistem penghadaman kita? Hehehe tak yah citer la pasal makanan tengahari yang kita makan, mau terkeluar balik kalau nampak hehehe Ini saya nak kongsikan video bagaimana keadaan multivitamin & multimineral Shaklee Vita-lea With Iron terlarut dalam sistem penghadaman kita. Next entry nanti kita ulas pasal video ini ye!



Shaklee Vita-Lea Explo-Tab Part 1 from Chen LC on Vimeo.

Untuk sebarang konsultasi produk, sila hubungi: Nurul Liza Jahari Shaklee Independent Distributor (ID : 1105924) tranilar@gmail.com FB:healthbeautycare4u IG:healthbeautycare4u Segala pertanyaan anda saya akan layani sebaik mungkin. Dengan Shaklee, Always Safe, Always Works & Always Green. Jumpa lagi!

8 Golongan Kanak-Kanak Yang Dicadangkan Oleh Pakar Kanak-Kanak Untuk Mengambil Vitamin Tambahan

Bismillahirrahmanirrahim..

Kanak-kanak memerlukan pelbagai jenis nutrisi untuk tumbesaran, perkembangan mental dan juga membina tahap imuniti badan mereka terhadap serangan penyakit.
Pakar-pakar bersetuju bahawa secara idealnya, kanak-kanak perlu mendapatkan vitamin dari makanan yang seimbang dan sihat. Memandangkan realiti ibu bapa dengan masa yang terhad kerana bekerja, penyedian makanan segar dari rumah amatlah terhad. Itulah sebabnya pakar kanak-kanak boleh mencadangkan multivitamin harian atau makanan tambahan mineral untuk beberapa golongan kanak-kanak yang akan saya ceritakan sekejap lagi.



Golongan kanak-kanak bagaimanakah yang memerlukan vitamin tambahan?

Kanak-kanak yang jarang makan makanan yang seimbang yang dihasilkan daripada sumber yang segar dan lengkap.Kanak-kanak yang cerewet dalam memilih makanan mereka dan selalunya mereka hanya makan dalam jumlah yang amat sedikit. Kanak-kanak yang mempunyai masalah kesihatan kronik seperti asma atau masalah penghadaman, terutamanya j…

10 Tempat Menarik Untuk Dikunjungi di Kuala Kangsar

Bismillahirrahmanirrahim..

Saya berasal dari Manong, dalam daerah Kuala Kangsar. Sebagai anak Kuala Kangsar, berbangga rasanya untuk saya mempromosi tempat-tempat menarik di sini. Berikut saya kongsikan 10 tempat menarik untuk dikunjungi di Kuala Kangsar:

1) Masjid Ubudiah


Masjid Ubudiah, kadang kala dikenali sebagai Masjid Diraja Ubudiah ialah sebuah masjid negeri di Bukit Chandan, Kuala Kangsar, Perak yang dianggap salah satu masjid terindah di Malaysia dan merupakan simbol kebanggaan dan kepercayaan untuk kaum Muslim di Perak. Kubah emas dan menara masjid adalah bukti dari keindahan senibina Islam. Masjid Ubudiah dirasmikan pembukaannya oleh Sultan Abdul Jalil Karamatullah Shah pada tahun 1917. 

Untuk maklumat lebih lanjut, klik pautan ini : https://ms.wikipedia.org/wiki/Masjid_Ubudiah,_Perak

2) Istana Kenangan / Kuning

Istana Kenangan adalah satu struktur kayu yang menarik di Kuala Kangsar, kini menempatkan Muzium Diraja Perak. Juga dikenali sebagai Istana Lembah dan Istana Tepas, Is…

Penapis Air Compact Shaklee Get Clean® Water Yang Harus Ada Dalam Setiap Rumah

Bismillahirrahmanirrahim..



Get Clean® Water mengaplikasikan sistem penapisan air baharu berbilang paten bagi menghasilkan air yang lebih bersih dan sihat. Berbanding jag air yang lain, Get Clean® Water menggunakan blok karbon padu untuk membersihkan air anda serta mengurangkan bahan-bahan cemar berbahaya - termasuk sehingga 99% plumbum!
Get Clean® Water merupakan jag air pertama yang menggunakan sistem penapis blok karbon yang boleh diisi semula. Langkah ini membantu mengurangkan timbunan botol plastik bagi pemuliharaan alam sekitar. Ia juga berupaya menapis 303 liter (80 gelen) air bagi setiap blok penapis.
Air dan bumi yang lebih bersih dan lebih sihat.
Marilah kita meraikannya!

Menandingi Jenama Terkemuka yang Lain!
Disahkan berkesan mengurangkan plumbum, merkuri, kadmium dan bahan-bahan cemar lain di samping mengekalkan kandungan mineral air yang bermanfaat!Disahkan berkesan mengurangkan klorin, oleh yang demikian ia dapat membantu mengurangkan ancaman kesihatan akibat bahan sampin…

Siapa Nak Multivitamin Vita-lea Iron Formula FREE??!

Bismillahirrahmanirrahim..

Promosi dari Shaklee ni dah start sejak beberapa bulan lepas, dan bakal berakhir bulan Oktober ni.
Caranya amat mudah dan menjimatkan. Saya akan ilustrate kat table kat bawah ni sekejap lagi.



Cara untuk mendapatkan multivitamin & multimineral Vita-lea FREE ni adalah seperti berikut:

STEP 1: Daftar sebagai ahli dengan Pengedar Bebas Shaklee seperti saya dengan yuran keahlian hanya sebanyak RM 68.90 (termasuk 6% GST) untuk anda dan pasangan anda (yang still single don't worry, dah kahwin nanti boleh update Shaklee =) )

STEP 2: Buat sebarang pembelian produk Shaklee terus dengan harga ahli (jimat sehingga ~30%, bergantung pada produk)

STEP 3: Tunggu penghantaran business kit, produk Shaklee yang anda pesan dan Vita-lea FREE anda melalui Gdex ke pintu rumah anda!

SENANG JE KAN?

Sebagai perbandingan harga pula, katakanlah anda nak beli Herbal Blend Multipurpose Cream tu:

ITEMS AHLI BUKAN AHLI YURAN KEAHLIANRM68.90RM0.00HERBAL BLEND MULTIPURPOSE CREAMRM23.32RM27.…

Teh Peppermint-Ginger Plus Shaklee Panas!

Bismillahirrahmanirrahim..

Petang semalam masa balik dari kerja, hujan lebat ya amat. Time hujan camni, minum teh panas sedap gak kan? Dapat lak pisang goreng cicah sambal kicap ke..hehehe

By the way, apa yang saya nak kongsi citer semalam adalah mengenai teh panas yang lain dari kebiasaan saya. Teh Peppermint-Ginger Plus Shaklee..caranya letakkan dua tablet pil suplemen Peppermint-Ginger Plus Shaklee ke dalam cawan berisi teh panas..kalau letak sebiji tak "kick" sangat rasanya..pastu tu kacau bagi tablet melarut sepenuhnya dan  pastu bolehlah minum.. =)

Rasa teh ni tak kacau sangat rasa asal teh saya, just lagi best sebab ada rasa sedikit halia dan berangin peppermint tu..lagi best badan rasa segar je lepas minum teh special ni..so, sapa-sapa yang belum try, bolehlah try pasni..pagi ni pun hujan lagi, jom kita pekena teh Peppermint-Ginger Plus Shaklee panas!



Untuk sebarang konsultasi produk, sila hubungi:

Nurul Liza Jahari Shaklee Independent Distributor (ID : 1105924) t…

3 Fakta Mengenai Halia Yang Boleh Buat Kita Rasa Rugi Tak Makan Kalau Nak Kurus!

Bismillahirrahmanirrahim..

Halia bukan benda yang asing dalam masakan orang kita. Orang melayu dengan rendang, orang cina dengan sup, manakala orang india dengan karinya. Semua gunakan halia sebagai rencah dalam masakan mereka. Pendek kata takde halia, macam kureng umphh dalam masakan mereka. Selain gigunakan sebagai rencah masakan, ada juga yang makan halia dalam bentuk minuman, makanan kering, jeruk malah ada yang makan mentah-mentah sebagai ulam.



Selain untuk melancarkan pembuangan angin dalam badan, halia juga boleh digunakan untuk menurunkan berat badan? (i'm not talking about losyen halia)

Berikut saya kongsikan 3 cara bagaimana halia boleh membantu dalam proses penurunan berat badan yang berkesan:

1) Sebagai agen pembantu dalam sistem penghadaman

Halia boleh memperbaiki sistem penghadaman dengan meningkatkan pH perut dan merangsang enzim pencernaan. Kerana halia juga mempunyai kandungan serat yang tinggi, ia meningkatkan motilitas gastrousus. Gabungan kedua-dua kesan ini berm…

Pernah cuba kombinasi Energizing Soy Protein (ESP) dan Alfalfa Complex sebagai milkbooster?

Bismillahirrahmanirrahim..

2 bulan lepas seorang pelanggan Shaklee saya whatsapp saya, berkongsi kisah beliau yang alami masalah susu merudum lately selepas habis pantang. Niat beliau untuk completekan BF esklusif untuk anak sulungya, dah tentu harapan pun tinggi gak kan?

Beliau mula-mula agak ragu-ragu nak cuba ESP dan Alfalfa sebagai milkbooster. Apatah lagi selepas beliau mencuba banyak susu materna di pasaran tapi hasilnya agak menghampakan. Akhirnya beliau bersetuju untuk cuba ESP dan Alfalfa denga harapan menggunung untuk teruskan misi penyusuan bayinya.. =)

Pagi ni, saya dapat whatsapp dari beliau, alhamdulillah berita gembira darinya.


Alhamdulillah, konsep supply-and-demand dipraktiskan sebaiknya, dan dengan sokongan suplemen yang terbaik, hasilnya amat menggembirakan hati seorang ibu ini.

Bagi yang dah cuba kombinasi dua suplemen ini sebagai milkbooster, susu ibu pjadi lebih pekat dan lebih banyak adalah anara komen biasa yang selalu pengedar Shaklee terima. Selain itu, kulit …

Lagi Komen Panas Dari Pengguna Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee!

Bismillahirrahmanirrahim..

Lagi Komen Panas Dari Pengguna Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee!

ESP bukan produk baru dalam pasaran kita, bahkan dah ramai yang tersangkut, terpaut, terpikat, terminat dengan ESP ni.. =P
Dari cuba-cuba je, sekali bila dah nampak perubahan yang diingini, mereka terus setia dengan ESP. Siapa tak nak sihat, cantik dengan cara selamat tanpa sebarang kesan bahan kimia berbahaya kan? ESP ada ujian klinikal yang Shaklee jalankan di makmal Shaklee sendiri dan dijalankan oleh pihak ketiga yang tidak mempunyai kepentingan terhadap Shaklee. So, tak perlu risau ye..if ada sebarang dakwaan terhadap mana-mana produk Shaklee, anda sebagai pengguna boleh terus berhubung dengan pihak Shaklee untuk mendapatkan kepastian mereka.. =) Jaminan Shaklee tu..



So, jom kita scroll testimoni-testimoni di bawah dari mereka yang telah cuba ESP dan berjaya mendapatkan hasil yang mereka inginkan, malahan ada yang tidak mereka jangkakan!












Untuk sebarang konsultasi produk, sila hubungi:
N…

6 sebab mengapa Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee lain dari protein soya jenama lain

Bismillahirrahmanirrahim..



6 sebab mengapa Energizing Soy Protein lain dari protein soya jenama lain:
Sumber protein lengkap yang mengandungi 14 g kesemua sembilan asid amino penting. Asid amino adalah penting kerana badan kita tidak mampu untuk menghasilkan asid amino sendiri dan mesti mendapatkannya daripada sumber makanan untuk membina dan membaiki sel-sel badan kita. Jika badan kita tidak mendapat bekalan asid amino penting ia akan mula mengambil protein daripada sel-sel badan kita sendiri, yang membawa kepada pecahan dalam otot dan tisu-tisu lain. Untuk tenaga, Shaklee telah menambah lima vitamin B penting, kalsium dan soya isoflavones ke dalam campuran protein ini. Ia tidak diubahsuai secara genetik (non-GMO product).Bebas gluten, bebas lactose dan bebas kolesterolTidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna atau pengawet. Di Malaysia, Energizing Soy Protein hanya dipasarkan dalam perisa Vanilla Asli yang lazat serta baunya yang menyelerakan.Di bawah ini saya kongsikan beb…